Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cameron: ha a szakadárok tovább támadnak, újabb szankciókra számíthat Moszkva

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország illegális ukrajnai tevékenysége új szintre lépett, és Moszkva szigorúbb nyugati szankciókra számíthat, ha az oroszbarát szakadárok újabb területeket próbálnak meg bekebelezni Kelet-Ukrajnában - közölte David Cameron brit kormányfő hétfőn Londonban.

"Ahelyett, hogy irányt váltott volna, Oroszország teljes mértékben igazolhatatlan és illegális ukrajnai tevékenysége új szintre lépett azáltal, hogy a szeparatisták nyíltan megsértették a tűzszünetet és elfoglalták Debalcevét, amelyet csak orosz harcosok és eszközök rendelkezésükre bocsátása tehetett lehetségessé" - mondta Cameron a londoni parlamentben.

A brit miniszterelnök azt is leszögezte: "Oroszországnak kétsége se legyen afelől, hogy a szeparatisták bármely, területük kiterjesztésére irányuló próbálkozása - akár Mariupol felé, akár máshol - további jelentős európai és amerikai szankciókat fog maga után vonni."

Cameron azt követően beszélt Moszkva ismételt büntetéséről, hogy Kijev szerint rakéta- és tüzérségi támadások érték az ukrán erőket Délkelet-Ukrajnában, Mariupol térségében. Az ukrán hadsereg szerint emiatt nem kezdődhet meg a nehézfegyverek kivonása sem.

Erre csak akkor kerülhet sor, ha a szakadárok beszüntetik a tüzérségi támadásokat - közölte Anatolij Sztelmah, az ukrán "terrorellenes" hadművelet katonai szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

A február 12-i minszki megállapodás szerint Kelet-Ukrajnában február 14-én éjfélkor tűzszünetnek kellett volna életbe lépnie, és két nappal később meg kellett volna kezdeni a nehézfegyverek hátravonását a frontvonaltól. Ennek ellenére a szakadárok tovább támadták Debalceve városát, ahonnan február 18-án kivonulni kényszerültek az ukrán erők.