Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tizennégy vadászgépet vesz Izrael az Egyesült Államoktól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izrael tizennégy F-35-ös katonai repülőgépet vesz az Egyesült Államoktól összesen 2,82 milliárd dollárért - értesült a Háárec című izraeli újság honlapja vasárnap.

A világ legdrágábbjai közé tartozó harci gépek egyenként mintegy 110 millió dollárba (körülbelül 30 milliárd forintba) kerülnek.

Izrael már 2010-ben vásárol F-35-ösöket, akkor tizenkilencet.

Az első új repülő a tervek szerint 2016 végén landol Izraelben, a teljes üzlet lebonyolítása után, 2021-re összesen harminchárom ilyen vadászgép áll majd az izraeli légierő szolgálatában. Ezek egyike a tervek szerint kísérleti gépként szolgál majd.

Az amerikai Lockheed-Martin vállalat által gyártott repülők lopakodó technológiával rendelkeznek, vagyis a radarok nehezen ismerik fel őket és kiválóak a repülési képességeik.

Az üzlet részeként a repülőket felszerelik Izraelben fejlesztett elektronikai és fegyverzeti rendszerekkel, továbbá Jeruzsálem logisztikai, támogató eszközöket és kiképzési segítséget is kap.

A fegyverüzletről tavaly év végén döntött az izraeli kabinet. A repülők ellen érvelők szerint egyrészt az F-35-ösök fejlesztése közben számos nehézségbe ütköztek az amerikai gyártók, másrészt azért lehet hibás stratégiai döntés a drága támadó fegyverzetre helyezni a hangsúlyt, mert az izraeli repülőtereket ellenséges rakéták veszélyeztethetik, akadályozva a vadászgépek bevetését.