eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy kislány követett el öngyilkos merényletet Nigériában

Felrobbantotta magát egy 7-8 év körüli kislány Nigéria északkeleti részén egy piacnál vasárnap, legkevesebb öt embert megölt - közölték szemtanúk. Több tucatnyian megsebesültek.

A Reuters brit hírügynökségnek az egyik szemtanú azt mondta, hogy a merényletet elkövető kislány Potiskum városának piacára akart bejutni és a vásártérre vezető ellenőrzőkapunál megtagadta, hogy átvizsgálják a hatóságok. Ekkor vita alakult ki, majd a támadó működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet.

Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy több tucatnyi sebesültet szállítottak kórházba a robbanás után.

Egyelőre senki nem vállalta magára a merénylet elkövetését, de a Boko Haram iszlamista terrorszervezet korábban több hasonló támadást is elkövetett.

Tavaly óta a Boko Haram egyik általánossá vált taktikája, hogy nőket, sőt és gyakran kislányokat vet be az öngyilkos merényletek elkövetésére.

Emellett a terrorszervezet gyakran a polgári lakosok elleni meglepetésszerű merényletekkel bosszulja meg az őt ért támadásokat. A fegyveres csoport az utóbbi időkben több vereséget szenvedett Nigéria és a szomszédos Kamerun, Niger és Csád katonáitól.

A nigériai hadsereg szombaton közölte, hogy légierejének és szárazföldi csapatainak segítségével szombaton visszavette a Boko Haram fegyvereseitől a Csád-tó nigériai partján januárban elfoglalt Baga városát, ami jelentős győzelmet jelent az iszlamistákkal szemben.

A Boko Haram célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken. A terrorcsoport az utóbbi időben a szomszédos Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette tevékenységét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×