Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy kislány követett el öngyilkos merényletet Nigériában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felrobbantotta magát egy 7-8 év körüli kislány Nigéria északkeleti részén egy piacnál vasárnap, legkevesebb öt embert megölt - közölték szemtanúk. Több tucatnyian megsebesültek.

A Reuters brit hírügynökségnek az egyik szemtanú azt mondta, hogy a merényletet elkövető kislány Potiskum városának piacára akart bejutni és a vásártérre vezető ellenőrzőkapunál megtagadta, hogy átvizsgálják a hatóságok. Ekkor vita alakult ki, majd a támadó működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet.

Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy több tucatnyi sebesültet szállítottak kórházba a robbanás után.

Egyelőre senki nem vállalta magára a merénylet elkövetését, de a Boko Haram iszlamista terrorszervezet korábban több hasonló támadást is elkövetett.

Tavaly óta a Boko Haram egyik általánossá vált taktikája, hogy nőket, sőt és gyakran kislányokat vet be az öngyilkos merényletek elkövetésére.

Emellett a terrorszervezet gyakran a polgári lakosok elleni meglepetésszerű merényletekkel bosszulja meg az őt ért támadásokat. A fegyveres csoport az utóbbi időkben több vereséget szenvedett Nigéria és a szomszédos Kamerun, Niger és Csád katonáitól.

A nigériai hadsereg szombaton közölte, hogy légierejének és szárazföldi csapatainak segítségével szombaton visszavette a Boko Haram fegyvereseitől a Csád-tó nigériai partján januárban elfoglalt Baga városát, ami jelentős győzelmet jelent az iszlamistákkal szemben.

A Boko Haram célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken. A terrorcsoport az utóbbi időben a szomszédos Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette tevékenységét.