Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Berlin: a Mariupol elleni támadás megsértené a minszki megállapodást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter arra figyelmeztette vasárnap a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistákat, hogy a még ukrán kézen lévő Mariupol elleni támadás a minszki megállapodások "egyértelmű megsértését" jelentené.

Kijev szerint a szakadárok csapatokat vonnak össze és fegyvereket mozgatnak az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken, és vélhetően támadásra készülnek az Azovi-tenger partján fekvő, az Oroszország által megszállt Krím félszigethez való szárazföldi hozzáférés szempontjából kulcsfontosságú Mariupol ellen.

Steinmeier a Bild című német napilapnak adott, előzetesen közzétett interjújában ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a kikötőváros elleni támadás egyértelműen megsértené a minszki megállapodásokat.

Angela Merkel német kancellár pénteken ismét hangsúlyozta, hogy a békemegállapodás megsértése esetén újabb szankciókat fogadhatnak el Oroszország ellen.

"Vannak olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy bizonyos enyhülés irányába haladhatunk" - jelentette ki az interjúban Steinmeier. "A felek végre fogolycserét hajtottak végre, és készen állnak a nehézfegyverek visszavonására, ha nem is mindenütt, de a frontvonal fontos részein" - tette hozzá.

Közölte azt is, hogy a "normandiai négyek", azaz Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei jövő kedden Párizsban tárgyalnak, hogy megvitassák a kelet-ukrajnai válság újabb fejleményeit.

Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.