Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Pegida-felvonulás ellentüntetésén hússzor annyian voltak Linzben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megtartották az iszlámellenes Pegida szervezet második tüntetését Linzben szombaton, de az ellentüntetésén csaknem hússzor annyian vettek részt.

Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) szervezet demonstrációján százan voltak, az antifasiszta szövetség által tartott ellentüntetésen nagyjából 1800-an.

A két csoport összetalálkozását a rendőrök megakadályozták.

A Pegida-megmozduláson felszólalt Ignaz Bearth, a szomszédos Svájc 2012-ben alapított jobboldali populista pártjának, a Közvetlen Demokrácia Pártnak (DPS) a vezetője is.

Ez alkalommal több tartományból összesen 700 rendőrt vezényeltek ki a linzi helyszínre. A tüntetés ideje alatt helikopter körözött a város felett.

Klaus Luger, Linz polgármestere a tüntetéshez való jog tiszteletben tartása mellett arról is beszélt, hogy sokan csak a tüntetés miatt érkeztek a városba, és attól óvott, hogy Linz a demonstrációk állandó helyszíne legyen.

Először február 8-án tartottak Pegida-tüntetést Linzben. Azon 150-en vettek részt, és nagyjából 1800 ellentüntető kísérte az iszlámelleneseket, 180 rendőr felügyelete mellett.

A Németországból indult Pegida-mozgalom az első bécsi tüntetését február másodikán tartotta. Az iszlámellenes szervezet háromszáz fős megmozdulásával egy időben ötezer embert felvonultató ellendemonstrációra is sor került az osztrák fővárosban.

Ausztriában február 25-én kerül a parlament elé az iszlám szervezetek működését szabályzó törvénytervezet, amely az 1912 óta érvényben lévő törvényt módosítja majd. A tervezetben megfogalmazottak szerint meg akarják szüntetni a muszlim egyesületek külföldi finanszírozását. Bírálói szerint azonban a törvény - ha tartalma nem változik a jelenlegihez képest - hozzájárulhat ahhoz, hogy nőjön az "általános gyanakvás" a 600 ezer fős ausztriai muszlim kisebbség ellen.

A drezdai központú Pegida mozgalom tavaly októberben kezdte el a hétfőnként ismétlődő tüntetéssorozatát. Felvonulásain azóta egyre több ember menetel.