eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Komolyan büntetik a fizetett béranyaságot Thaiföldön

Megszavazta a thaiföldi törvényhozás azt a törvényt, amely büntetni rendeli a fizetett béranyaságot, és megtiltja külföldieknek a béranyafogadást - tájékoztatott a parlament egyik tagja pénteken.

A törvényt azzal a céllal szavazták meg, hogy véget vessenek Thaiföld "béranya-kereskedelmi központ" szerepének, más szóval "a világ méhe" elnevezésnek - mondta Vanlop Tangkananurak thai törvényhozó.

A rendelet megtiltja külföldieknek béranyák megbízását, kivéve akkor, ha a béranya saját rokonai gyerekét hordja ki, illetve ha a béranya-szolgáltatást igénybe venni kívánó külföldi pár legalább egyike thai nemzetiségű. A törvény kiköti továbbá, hogy a gyermeket kihordó nő is csak thai nemzetiségű és huszonöt év feletti lehet.

Az intézkedést a tavalyi év több botránya előzte meg. 2014 augusztusában a thaiföldi rendőrség kilenc, béranyától született gyermeket és dadáikat, valamint egy terhes nőt talált egy bangkoki lakásban. Az eset után DNS-vizsgálatokkal bizonyították, hogy a gyermekek biológiai apja egy akkor még 24 éves japán üzletember, aki Japán sajtóértesülések szerint egy japán távközlési óriáscég tulajdonosának fia. Később kiderült, hogy a férfi legalább 12 gyermeket nemzett Thaiföldön, továbbá feltételezhetően még négy, szintén anyagi juttatás ellenében fogant, jelenleg Kambodzsában tartózkodó gyermeknek is ő az apja.

2013 decemberében egy akkor 21 éves thaiföldi nő, Pattharamon Csambua ikerpárt szült egy ausztrál pár megrendelésére, de a Down-kóros kisfiút a család nem vette magához, csak az egészséges kislányt. Miután a történet nyilvánosságra került, a Down-kóros Gammy szívműtétjére és további gyógykezelésére egy ausztrál jótékonysági alapítvány több mint 200 ezer ausztrál dollárt (44 millió forint) gyűjtött össze. 2014 augusztusában a fiatal béranya kijelentette: vissza szeretné kapni a kislányt, miután nyilvánosságra került, hogy 1998-ban az ausztrál apát pedofília miatt elítélték.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×