Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ukrán hadsereg és a szakadárok is megsértették a tűzszünetet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ukrán hadsereg és a szakadárok is megsértették az egy hete meghirdetett tűzszünetet Kelet-Ukrajnában, ahol folytatódnak az összecsapások.

Andrij Liszenko, a kijevi "terrorellenes" hadműveleti parancsnokság szóvivője szombaton közölte, hogy az elmúlt 24 óra harcaiban egy katonájuk meghalt, negyven pedig megsebesült. Az összes támadás számát nem nevezte meg, de azt mondta, hogy tíz aknatámadás volt az ukrán erők ellen Sirokine falunál, a stratégiai fontosságú Mariupol szélén. A lázadók folytatják a hadi eszközök mozgatását Mariupol irányába - tette hozzá.

Ukrán vélemény szerint a szakadárok célja a város elfoglalásával az lenne, hogy folyosót nyissanak Oroszország és a Moszkva által elfoglalt Krím félsziget között.

Vjacseszlav Abroszkin, a belügyminisztérium Donyeck megyei részlegének vezetője arról számolt be, hogy a szakadárok tüzérségi támadásában három civil meghalt a Donyecktől öt kilométerre fekvő, Kijev ellenőrzése alatt álló Avgyijivka településen.

A felkelők ugyanakkor azt állították, hogy az ukrán erők tüzérsége 15 támadást hajtott végre Donyeck, a szakadárok kezén lévő legnagyobb város területe ellen.

Jurij Birjukov, az ukrán elnök tanácsadója azt mondta, hogy egy hónap alatt 179 ukrán katona meghalt és 81 eltűnt a harcokban Debalcevénél. Hozzátette, hogy a január 18-tól február 18-ig tartó időszakban 110 katonájuk esett fogságba.

Hosszú idő óta először, szombaton több tucatnyi foglyot cserélnek ki Luhanszkban, az oroszbarát erők egyik fővárosában, a szakadárok és a kijevi hatóságok.