eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az ukrán hadsereg és a szakadárok is megsértették a tűzszünetet

Az ukrán hadsereg és a szakadárok is megsértették az egy hete meghirdetett tűzszünetet Kelet-Ukrajnában, ahol folytatódnak az összecsapások.

Andrij Liszenko, a kijevi "terrorellenes" hadműveleti parancsnokság szóvivője szombaton közölte, hogy az elmúlt 24 óra harcaiban egy katonájuk meghalt, negyven pedig megsebesült. Az összes támadás számát nem nevezte meg, de azt mondta, hogy tíz aknatámadás volt az ukrán erők ellen Sirokine falunál, a stratégiai fontosságú Mariupol szélén. A lázadók folytatják a hadi eszközök mozgatását Mariupol irányába - tette hozzá.

Ukrán vélemény szerint a szakadárok célja a város elfoglalásával az lenne, hogy folyosót nyissanak Oroszország és a Moszkva által elfoglalt Krím félsziget között.

Vjacseszlav Abroszkin, a belügyminisztérium Donyeck megyei részlegének vezetője arról számolt be, hogy a szakadárok tüzérségi támadásában három civil meghalt a Donyecktől öt kilométerre fekvő, Kijev ellenőrzése alatt álló Avgyijivka településen.

A felkelők ugyanakkor azt állították, hogy az ukrán erők tüzérsége 15 támadást hajtott végre Donyeck, a szakadárok kezén lévő legnagyobb város területe ellen.

Jurij Birjukov, az ukrán elnök tanácsadója azt mondta, hogy egy hónap alatt 179 ukrán katona meghalt és 81 eltűnt a harcokban Debalcevénél. Hozzátette, hogy a január 18-tól február 18-ig tartó időszakban 110 katonájuk esett fogságba.

Hosszú idő óta először, szombaton több tucatnyi foglyot cserélnek ki Luhanszkban, az oroszbarát erők egyik fővárosában, a szakadárok és a kijevi hatóságok.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×