Strauss-Kahn szexügyében a bíróság elhalasztotta az ítélethozatalt

InfoRádió / MTI
2015. február 20. 20:43
Befejezte a meghallgatásokat és június 12-re halasztotta az ítélethozatalt pénteken az illetékes lille-i bíróság Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori főigazgatója és 13 társa perében: Strauss-Kahnt csoportosan elkövetett kerítéssel vádolják.

A három hete zajló per utolsó tárgyalási napján Strauss-Kahn köszönetet mondott azért, hogy - mint mondta - az eljárás során első ízben lehetősége volt részletesen kifejteni a véleményét, és úgy érezte, meghallgatták, amit mond.

Az ügyészség eleve ellenezte Strauss-Kahn bíróság elé állítását. Ezért várható volt, hogy Frédéric Fevre lille-i ügyész a keddi tárgyalási napon a volt főigazgató "egyértelmű és egyszerű" felmentését kérte.

Hétfőn a két felperes prostituált ügyvédjei is bejelentették, hogy visszavonják a Strauss-Kahn elleni vádakat. Elismerték, hogy nincs elég kézzel fogható bizonyíték arra, hogy a volt IMF-vezért kerítésért el lehessen ítélni, bár meg vannak győződve arról, hogy a vádlott teljesen tisztában volt azzal, hogy szexpartnerei prostituáltak.

Strauss-Kahn korábbi meghallgatásán nem vitatta, hogy részt vett a partikon, de azt állította, nem tudott arról, hogy ott prostituáltakkal találkozott, és azt sem, hogy a nők utazásait a tőle különböző kedvezményeket remélő üzletember barátai finanszírozták. Hangsúlyozta, hogy nem követett el sem bűncselekményt, sem szabálysértést, s elítélte, hogy a vizsgálóbírók eltúlozzák a barátai által szervezett szexpartik gyakoriságát és az ott történteket.

A bíróság az ügyészség felmentési kérelmét nem köteles követni. Amennyiben bizonyítottnak látja a vádat, a volt IMF-vezért 10 évig terjedő szabadságvesztéssel és másfél millió eurós pénzbüntetéssel sújthatják.