Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nőtt a MERS koronavírus halálos áldozatainak száma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt néhány napban jelentősen nőtt a MERS koronavírus halálos áldozatainak száma a betegség elsődleges gócpontjának számító Szaúd-Arábiában, tíz nappal azután, hogy az arab ország egészségügyi minisztere az időszaki megbetegedések növekedésére figyelmeztetett.

A hivatalos adatok szerint egyetlen napon, csütörtökön a betegség öt halálos áldozatát regisztrálták, s ezzel február 11. óta tizenhatra nőtt a halottak száma. A hónap első tíz napján mindössze egy halálos áldozatot szedett a koronavírus.

A kór 2012-es megjelenése óta az Arab-félszigeten fekvő királyságban 899 ilyen megbetegedést számláltak össze, s ebből 382 eset végződött halállal. A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzés, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, annál kevésbé fertőző, de több esetben okozza a beteg halálát. A fertőzés elkerülésére alkalmas megelőző kezelés egyelőre nem létezik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy tanulmányra hivatkozva korábban közölte, hogy a tevékkel, elsősorban a fiatal példányokkal kapcsolatba kerülők különösen ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Abdel-Azíz Ben Szaíd, a szaúdi egészségügyi tárca illetékese az AFP francia hírügynökségnek február 10-én azt mondta, hogy az évnek ebben az időszakában, amikor a tevék 2-3 hónaposak, gyakoribb a ragály, és a fertőzések száma valószínűleg tovább nő, mivel nem indítottak Szaúd-Arábiában a személyes higiénia fontosságára felhívó kampányt.