eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem engedték be az EBESZ-megfigyelőket a "donyecki népköztársaság" területére

Mélységes aggodalmát és csalódottságát fejezte ki pénteken Ertugrul Apakan, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának vezetője a szervezet éves közgyűlésén Bécsben, mivel nem engedték be munkatársait a kelet-ukrajnai, önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" területére.

A misszióvezető azt mondta, eleinte valamennyire stabilnak értékelte a vasárnap óta érvényben lévő tűzszünetet, időközben azonban újra kiéleződött a helyzet Kelet-Ukrajnában.

Miután az EBESZ arról kapott hírt, hogy különböző városokban - egyebek mellett Debalceve, Donyeck és Luhanszk területén - kiújultak a harcok, a helyszínre utazott a misszióvezető egyik helyettese. "Sajnálatos módon megtagadták a térségbe való bejutását. Azt bizonygatták nekünk, hogy az offenzíva véget ért, erről azonban nem tudtunk személyesen megbizonyosodni" - mondta Apakan.

Adam Kobieracki, az ukrajnai EBESZ-misszión belül működő megfigyelői csoport vezetője hangsúlyozta, a tűzszünetet bizonyos helyeken nagyon gyakran figyelmen kívül hagyják. Kiemelte: részeredmények nem elegendőek a konfliktus megoldásához. "A megfigyelők ugyan jó munkát végeznek, de többre van szükség: el kell érni, hogy befejeződjenek a harcok és felelősségre vonják a minszki megállapodás aláíróit" - szögezte le Kobieracki. Hozzátette, hogy a kezdeti lépések után fokozatosan újra kell építeni a kommunikációs csatornákat és Ukrajna gazdaságát.

Heidi Tagliavini, az EBESZ különleges képviselője szerint Ukrajna jelenleg válaszút előtt áll. Úgy vélte, a Debalceve városa körül kialakult helyzet a minszki egyezmény egyik legsúlyosabb megsértésének számít. Mindenesetre leszögezte, nem szabadna felhagyni a minszki megállapodással, sőt az EBESZ-nek nyomatékosan a teljes körű betartását kell szorgalmaznia.

Az ukrajnai EBESZ misszió vezetője elmondta: a konfliktus eddig már több mint hatezer halálos áldozatot szedett, a sebesültek száma meghaladta a 15 ezret. Több mint egymillió ukrán állampolgár vált hajléktalanná.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×