eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Most döntenek a görög adósságról

Az eredetileg tervezett délután három óra helyett csak este fél hétkor kezdődött meg pénteken Brüsszelben az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása a görög adósság ügyében.

Miután Athén csütörtökön hivatalosan kérelmezte az eurócsoportnál, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg az euróövezettel kötött keretmegállapodását, a közös fizetőeszközt használó országok pénzügyminisztereinek el kell dönteniük, hogy eleget tesznek-e a kérésnek. A múlt héten, valamint ezen a hétfőn eredménytelennek bizonyultak az eurócsoportban folytatott brüsszeli viták. A hitelező országok mindeddig nem elégedettek az új görög kormány együttműködési készségével. Az alapvető kérdés az, hogy a görögök csak a hitel folyósítására nyitva álló időintervallumot akarják-e meghosszabbítani, vagy pedig a hitel fejében elvárt feltételeket - azon belül további kemény megszorító intézkedéseket - is készek teljesíteni.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a tanácskozás helyszínére még délután megérkezve azt mondta, hogy az ülés végén reményei szerint "fel fog szállni a fehér füst". Óvatos derűlátásának adott hangot Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi EU-biztos is. Wolfgang Schäuble, a német pénzügyek irányítója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egyetlen ország, hanem egész Európa jövőjéről van szó.

A plenáris tanácskozás megkezdésének három és fél órás csúszása nem tétlenkedésnek, hanem intenzív kétoldalú, illetve "kiscsoportos" különegyeztetéseknek volt betudható, ami diplomáciai források szerint arra utal, hogy a résztvevők mindenképpen a siker reális esélyével kecsegtető ülést akartak előkészíteni, még az utolsó percekben is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×