eur:
393.24
usd:
367.86
bux:
66111.65
2024. április 24. szerda György

"Mindent meg kell tenni azért, hogy megálljon a vérontás" Ukrajnában

A közel egy hete megkötött tűzszünet ellenére pénteken továbbra is feszült volt a helyzet Kelet-Ukrajna egyes részein; az Európai Unió vezetői a minszki megállapodásokat maradéktalanul teljesítését szorgalmazták, miközben a béke fenntartásának lehetséges módjait tárgyalták. Angela Merkel német kancellár szerint "a cél, hogy betartsák és a gyakorlatba átültessék a minszki megállapodásokat. Mindent meg kell tenni azért, hogy megálljon a vérontás."

Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő, a térségben adatokat gyűjtő szervezet, az Információs Ellenállás vezetője Facebook-oldalán az ukrán állásokat ért támadásokról számolt be, és arról, hogy az elmúlt egy napban legalább négy konvojban érkeztek újabb orosz katonai alakulatok, harceszközök és szállítmányok a szakadárok által ellenőrzött területekre.

Ertugrul Apakan, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának vezetője a szervezet éves közgyűlésén Bécsben aggodalmát és csalódottságát fejezte ki, amiért a szervezet arról kapott hírt, hogy különböző városokban kiújultak a harcok, munkatársait ugyanakkor nem engedik be a szakadárok Donyecki Népköztársaságának területére.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió ezzel szemben péntek este arról számolt be, hogy a front teljes hosszában betartják a tűzszünetet, tüzérségi támadásokra sehol sem került sor.

Edgars Rinkevics, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő balti ország külügyminisztere a nap folyamán jogosnak és méltányosnak nevezte Petro Porosenko ukrán elnök csütörtöki felvetését, amely szerint ENSZ-felhatalmazással európai uniós rendőri missziónak kellene felügyelnie a tűzszüneti megállapodás betartását. Porosenko ezt azzal indokolta, hogy a minszki megállapodást ellenőrizni hivatott EBESZ-ben ott van Oroszország is, márpedig "Oroszország mint agresszor ebben nem vehet részt". Rinkevics szerint ugyanakkor a várható orosz ellenkezés miatt fenntartásokkal kell kezelni azt a lehetőséget is, hogy a békefenntartáshoz NATO-tagállamok egységeit vegyék igénybe.

Ukrajna ENSZ-nagykövete pénteken azt mondta, hogy Kijev megkezdte a diplomáciai konzultációkat a világszervezetben a Kijev által kezdeményezett békefenntartó misszióval kapcsolatban.

Az ukrán elnök javaslata nagy visszhangot keltett a pénteki orosz sajtóban. A Kommerszant című lap például internetes felületén olyan elemzőket szólaltatott meg, akik egyetértenek Porosenko javaslatával. Egyikük, Szergej Sztankevics úgy vélekedik, hogy az ENSZ-békefenntartók jelenléte az egyetlen eszköz a háború lezárására Ukrajnában.

Franciaország és Németország viszont minden korábbinál jobban meg van győződve afelől, hogy a kelet-ukrajnai konfliktust megoldani hivatott minszki megállapodásokat maradéktalanul teljesíteni kell, és a szemben álló feleknek tiszteletben kell tartaniuk a tűzszünetet. Ezt Francois Hollande francia elnök jelentette ki pénteken Angela Merkel német kancellárral közösen tartott párizsi sajtóértekezletén. Merkel azt mondta az értekezleten: "A cél, hogy betartsák és a gyakorlatba átültessék a minszki megállapodásokat. Mindent meg kell tenni azért, hogy megálljon a vérontás."

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter közölte, hogy a "normandiai négyek", azaz Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei jövő kedden Párizsban tárgyalnak, hogy megvitassák a kelet-ukrajnai válság újabb fejleményeit. Hozzátette, hogy diplomáciai vezetőknek "jelentős akadályokat" kell áthidalniuk a tartós tűzszünet megteremtése érdekében Kelet-Ukrajnában.

"Nem akarok olyan Európában élni, amely új hidegháborút vezet Oroszország ellen" - ezzel a címmel jelent meg interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel a Kommerszant című orosz napilap pénteki számában. A terjedelmes interjúban Orbán Viktor egyebek mellett kijelentette, amíg Németország kiáll az Oroszország elleni büntetőintézkedések mellett, aligha változik a helyzet, függetlenül attól, hogy Magyarország ezzel egyetért-e vagy sem.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnöknek az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén elhangzott kijelentéseiből közben az derült ki, hogy Moszkva Kijevvel fizettetné ki a délkelet-ukrajnai szakadár régióknak csütörtökön megkezdett gázszállításokat, amelyet azoknak ingyen juttat el. Vlagyimir Putyin orosz elnök elnök pedig A haza védőinek napján mondott kemény hangvételű beszédben leszögezte, hogy folytatják a fegyveres erők korszerűsítését, és Moszkva soha nem enged semmilyen külső nyomásnak.

Az ukrán elnök meggyőződését fejezte ki pénteken, hogy elődje, Viktor Janukovics "a pokolban fog égni örökre" a Majdan-tüntetések résztvevői ellen egy éve elkövetett bűnökért. Petro Porosenko azon a kijevi rendezvényen mondta ezt, amelyen az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi demonstrálók elleni brutális karhatalmi fellépésre emlékeztek. Az elnök kijelentette, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) és a főügyészség a Majdan-tüntetők halálával kapcsolatos nyomozás során találtak olyan nyomokat, amelyek Moszkvához vezetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×