A "normandiai négyek" külügyminiszterei Párizsban találkoznak

InfoRádió / MTI
2015. február 20. 14:47
A "normandiai négyek" külügyminiszterei jövő kedden Párizsban tárgyalnak, hogy megvitassák a kelet-ukrajnai válság újabb fejleményeit - közölte pénteken a kongói látogatásán tartózkodó Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Steinmeier szerint a négy ország - Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna - külügyminisztereinek "jelentős akadályokat" kell áthidalniuk a tartós tűzszünet megteremtése érdekében Kelet-Ukrajnában.

A párizsi találkozón egyebek mellett szó lesz a nehézfegyverek visszavonásáról és az Európai Biztonsági és Együttműködés Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek eljutásáról a válságövezetbe - mindkét kérdés szerepel a múlt csütörtökön Minszkben tető alá hozott, a tavalyi szeptemberi tűzszüneti megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagban.

A "normandiai négyek" külügyminiszterei az elmúlt hónapokban négyszer is tárgyaltak Berlinben, és a múlt heti minszki csúcstalálkozón is jelen voltak. Most első ízben tárgyalnak majd Párizsban a kelet-ukrajnai válság rendezéséről.