Vegyes fogadtatásra számíthat Orbán Varsóban

Infostart
2015. február 19. 08:26
Varsóba látogat ma Orbán Viktor. A miniszterelnök a visegrádi együttműködésről és az energiabiztonsági szolidaritásról is tárgyal a lengyel fővárosban, és nyilván szóba kerül majd Putyin budapesti látogatása és az ukrajnai helyzet is.

A lengyel közszolgálati rádióban a lengyel külügyminiszter kockázatosnak nevezte Orbán Viktor magyar kormányfő Oroszország-politikáját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az nem sérti az európai szolidaritást.

Grzegorz Schetyna tárcavezető szerint a Putyin-Orbán találkozó a nagyon kedvezőtlen magyar-orosz gázszállítási szerződés javítását szolgálta. A lengyel államfő élesebben fogalmazott Putyin budapesti vizitjéről. Bronislaw Komorowski a nemzetbiztonsági tanács ülésse után azt mondta, hogy néhány lengyel politikus nemrég még Budapestet tekintette mintának, de most érdemes lenne felülvizsgálni ezt a véleményt. Azonban ő is méltányolta, hogy a nyugati világ továbbra is egységes az orosz agresszió miatt hozott szankciók ügyében.

Ezen a nyilatkozatok azért fontosak, mert Orbán Viktor ma Varsóba utazik. Tavaly májusban volt ott utoljára, akkor ezt mondta Magyarország energiaellátásának jövőjéről: "Ha valaki Magyarországon csökkenteni akarja a gázfüggőséget, annak atomerőmű-pártinak kell lennie. Az atomerőművünk viszont orosz típusú, és azt a kockázatot Magyarország nem vállalja, hogy egy atomerőműbe két különböző műszaki kultúrát épít be".

A lengyel fél szerint a visegrádi együttműködés, azon belül pedig az energiabiztonsági szolidaritás lesz a mai látogatás fő témája, de nyilván szóba kerül Putyin budapesti látogatása is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást