Megerősítik a rendőrséget és a titkosszolgálatokat Dániában

InfoRádió / MTI
2015. február 19. 16:45
A rendőrség és a titkosszolgálatok megerősítését célzó, 970 millió koronás (39,8 milliárd forintos) programot jelentett be a dán kormány csütörtökön, néhány nappal a koppenhágai lövöldözések után.

A skandináv ország kormánya nemrégiben kezdett foglalkozni a kérdéssel, miután a törvényhozás több tagja is a terrorellenes óvintézkedések felülvizsgálatát követelte az illetékesektől.

Helle Thorning-Schmidt kormányfő elmondta, hogy a program keretében 415 millió koronát fordítanak a külföldön működő iszlamista fegyveres csoportokhoz csatlakozó dán állampolgárok megfigyelésére, a belföldi hírszerző ügynökségek 200 millió koronát kapnak, informatikai fejlesztésekre és az elemzőkapacitás bővítésére pedig 150 millió korona fog jutni.

"Sajnos nem gondolom, hogy a terrorizmus elleni harc valaha is véget fog érni. A fenyegetés állandóan változik" - jelentette ki a miniszterelnök.

Sajtóhírek szerint a szóban forgó intézkedéseket az ellenzéki pártok is támogatják.

Szombaton kettős terrortámadás történt Koppenhágában: egy fegyveres lövéseket adott le egy kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról, majd néhány órával később egy zsinagógánál lövöldözött. A támadó két emberrel végzett, ötöt megsebesített. A rendőrök vasárnap kora reggel tűzharcban agyonlőtték a merénylőt.