eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szervkereskedelemmel vádolta az Iszlám Államot Irak

Szervkereskedelemből finanszírozza tevékenysége egy részét az Iszlám Állam nevű terrorszervezet - állította Irak ENSZ-nagykövete.

Mohamed Ali Alhakim kedden New Yorkban arra kérte a világszervezet Biztonsági Tanácsát, hogy vizsgálja ki az ezzel kapcsolatos értesüléseket. A diplomata újságíróknak elmondta: az utóbbi hetekben hevenyészett tömegsírokban olyan holttesteket találtak, amelyeken műtéti beavatkozásra utaló nyomok voltak, hiányzott a veséjük vagy más testrészük. A nagykövet szerint tucatnyi orvost kivégeztek Moszulban, mert nem voltak hajlandók részt venni a szervek kioperálásában.

Az iraki ENSZ-nagykövet, aki átfogó tájékoztatást adott a Biztonsági Tanácsnak a hazájában uralkodó helyzetről, népirtással vádolta meg az Iszlám Államot.

Az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja a BT-nek azt mondta, csak januárban 790-en haltak meg terrorcselekményekben és a harcokban. Nikolaj Mladenov megjegyezte, hogy valóban egyre nagyobb számban érkeznek hírek arról, hogy az Iszlám Állam szervkereskedelemből is finanszírozza tevékenységét. "Egyértelmű, hogy napról napra bővül a taktikájuk" - jelentette ki. Szerinte a legfontosabb cél Irak számára, hogy visszaszerezze az IÁ által elfoglalt területek feletti ellenőrzést. A szunnita szélsőségesek a közel-keleti ország harmadát hajtotta uralma alá. Ugyanilyen arányban foglalt el területeket az Irakkal szomszédos Szíriában.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×