Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Össznépi tűzijátékozással köszöntik az újévet Kínában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dacára a pekingi hatóságok visszafogottságot kérő felhívásainak, a szétküldött sms-eknek és az újságcikkeknek, a ló évének kínai búcsúztatói és a kecske évének köszöntői máris megkezdték hetekig tartó felhőtlen tűzijátékozásukat. Az idén február 19-ével köszönt be a holdnaptár szerinti újesztendő.

A főváros illetékesei figyelmeztettek, hogy súlyos levegőszennyezés várható, mivel a tonnaszámra elégetett, füstölt, robbantott káprázatos fényeket és durranó, dübörgő, visító hangokat adó tűzijátékoknak és petárdáknak ez a velejárójuk. A környezetvédelmi megfigyelő központ mindehhez hozzátette, hogy a következő napok időjárása nem fogja segíteni Peking levegőjének kitisztulását, viszonylag szélcsendes, párás idő várható.

A világ legnagyobb szabású tűzijátékozása idén február 18-án éjfél előtt kezdődik meg, de egészen az első holdhónap 15. napjáig, a lampionünnepig engedélyezett. A főváros vezetése reméli, a pekingiek idén visszafogják magukat, s ezt úgy is igyekszik elérni, hogy a tavalyinál több mint százzal kevesebb elárusítóhely felállítását engedélyezte. Állítólag működésük ideje is tíz nappal lerövidült.

Kína legnagyobb családi ünnepe, a holdújév beköszöntével kezdődő tavaszünnep idején százmilliók töltik az estét együtt családtagjaikkal, akiket nem ritkán csak ezekben a napokban látnak. A nagyvárosok, így például Peking és Sanghaj már nem a megszokott képüket mutatják, az utak járhatók, a boltok egy része már bezárt, a szolgáltatások közül is jó néhány szünetel.

Az ünnepnek, az ajándékozásnak, a menünek az ország minden részén meghatározott, helyenként napokra lebontott rendje van. Az emberek ilyenkor szórakoznak, esznek-isznak, különböző vásári mulatságokon vesznek részt, de manapság már sokan a szabadságot vagy annak egy részét utazással töltik.

Az óév utolsó estéjének immár évtizedek óta elmaradhatatlan eleme a központi televízió újévi gálaműsora. Az idei a harmincharmadik. Varietéműsorok, énekes számok, operák, akrobata-előadások láthatók benne, rendszerint komikusok és harcművészek is fellépnek. Ez a világ legnagyobb nézettségű televíziós műsora.