Inforádió

Meghallgatom Élő adás

India erősíti hadiiparát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Indiában a hadiipari beszerzéseken belül az évtized végére 70 százalék fölé kívánják emelni a hazai gyártmányú felszerelések arányát - jelentette ki szerdán Narendra Modi indiai miniszterelnök.

"A világ legnagyobb fegyverimportőreként vagyunk ismertek. Ez azonban olyan terület, amelyben nem szeretnénk elsők lenni" - hangsúlyozta Modi, aki a minden második évben megrendezendő Aero India légi- és űrtechnológiai szakkiállításon mondott beszédet Bangalorban.

A kormányfő elmondta, hogy a hadiipari beszerzéseken belül 40 százalék körül van az indiai gyártmányú felszerelések aránya, ezt akarják 70 százalékosra emelni a következő öt évben. Modi szerint az erős hadiipari bázis kiépítése nemcsak biztonságosabbá teszi az országot, hanem komoly gazdasági előnyökkel is jár. "Tanulmányok szerint az import 20-25 százalékos csökkentése közvetlenül 100-120 ezer munkahelyet teremtene Indiában" - közölte.

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a külföldi hadiipari cégekkel szemben a jövőben a hazai vállalatokat fogják támogatni. "Változtatunk a hadi beszerzésekre vonatkozó politikánkon, és egyértelműen az Indiában gyártott felszereléseket fogjuk előnyben részesíteni" - szögezte le a politikus.

Narendra Modi beszédében elengedhetetlennek nevezte a fegyveres erők korszerűsítését, szerinte ugyanis időben fel kell készülni a jövő szükségleteire, ebben pedig a modern technológia fogja a legnagyobb szerepet játszani.

India az utóbbi években egyre többet költött fegyverimportra, 2008 óta több mint 9 milliárd dollár (2,1 ezer milliárd forint) értékben vásárolt egyebek mellett szállító repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat.