EU: a szeparatisták nyilvánvalóan megsértik a tűzszünetet

InfoRádió / MTI
2015. február 18. 12:20
Az Oroszország támogatását élvező szeparatisták debalcevei lépései nyilvánvalóan megsértik a tűzszüneti megállapodást - fogalmazott szerda délelőtt kiadott közleményében Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az olasz politikus ismételten hangsúlyozta, ha a harcok és a minszki megállapodást sértő további negatív fejlemények folytatódnak, akkor az Európai Unió készen áll arra, hogy ennek megfelelő további intézkedésekről határozzon.

"A szeparatistáknak abba kell hagyniuk minden katonai tevékenységet" - szögezi le Mogherini, emlékeztetve, hogy a minszki megállapodásban foglaltak a fegyvernyugvás mellett a nehézfegyverek visszavonását is előírják.

Emellett az Európai Unió felszólítja a harcoló feleket: azonnal tegyék lehetővé, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői elláthassák megfigyelő és ellenőrző feladataikat Debalcevében és mindenhol máshol egyaránt.

"A biztonságos elvonulás lehetőségét is biztosítani kell mindenki számára, aki el akarja hagyni a területet" - hangsúlyozza az EU külügyi főképviselője.