Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ENSZ: nőtt a polgári áldozatok száma tavaly Afganisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentős mértékben, 22 százalékkal növekedett az afganisztáni konfliktus polgári áldozatainak száma 2014-ben az azt megelőző évhez képest egy friss ENSZ-jelentés szerint.

Az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) szerdán hozta nyilvánosságra helyzetértékelését, amely szerint több polgári halálos áldozatot és sebesülést jegyeztek fel 2014-ben, mint bármely más esztendőben azóta, hogy 2009-ben elkezdték közzétenni éves jelentésüket.

A tálib felkelők, valamint a nemzetközi és afgán hadsereg közötti konfliktusban tavaly 3699 civil vesztette életét, 6849 megsebesült, ami 22 százalékos növekedés 2013-hoz képest. Az UNAMA beszámolója szerint a halottak és a sebesültek 72 százalékáért a tálib felkelők a felelősek, a hadsereg és az országban állomásozó nemzetközi erők számlájára a polgári halottaknak 14 százaléka írható.

A háború gyermekáldozatainak száma 40 százalékkal, a női halálos áldozatok és sebesültek száma 21 százalékkal növekedett 2013-hoz képest. A világszervezet szerint az afganisztáni harcok következtében az utóbbi hat évben összesen 17 774 civil vesztette életét, 29 971 pedig megsebesült.

Az afgán biztonsági erők 2013 közepétől kezdték átvenni a szövetségesektől az ellenőrzést az ország területe felett, s a nemzetközi erők kivonásával párhuzamosan jelentősen fokozódott az erőszak az országban.