eur:
391.94
usd:
366.68
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Adóügyi átláthatóságot célzó javaslatot készít az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy márciusban uniós jogi szabályozásra tesz javaslatot az adózás terén biztosítandó átláthatóság ügyében.

Az erről szóló közlemény szerint az elgondolás az adókikerülés elleni küzdelem jegyében született. A biztosi testület a nap folyamán úgynevezett orientációs vitában tekintette át azokat a főbb intézkedéseket, amelyek a korábbinál igazságosabb és átláthatóbb uniós adózási megközelítés szolgálatába állíthatók.

Jean-Claude Juncker, az EU javaslattevő-végrehajtó intézményének elnöke a közlemény szerint ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az adócsalás és az adókikerülés elleni küzdelem az általa vezetett testület egyik legfontosabb politikai prioritása.

A biztosok egyöntetű véleménye szerint - olvasható a közleményben - az elsődleges célkitűzés az, hogy minden vállalkozás ott fizessen adót, ahol nyereségtermelő gazdasági tevékenységét folytatja, és senki ne bújhasson ki kötelezettségei alól. E tekintetben a biztosi testület tagjai határozottan egyetértettek abban, hogy az adózási átláthatóságot mindenekelőtt a társasági adózás területén lenne szükséges fokozni.

Pierre Moscovicitől, a gazdasági és pénzügyekért, valamint adó- és vámügyért felelős EU-biztostól olyan kijelentést idézett az Európai Bizottság közleménye, miszerint "a visszaélésszerű adózásnak és a káros adóintézkedéseknek kedveznek a minél homályosabb feltételek: e praktikáknak természetes ellensége az átláthatóság és az együttműködés. Ideje, hogy olyan új korszakba lépjünk, amelyben az adóhatóságok megnyílnak egymás felé, és a kormányok szolidárisak egymással a mindenkire kiterjedő igazságos adózás biztosítása érdekében."

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×