Mégsem állítják katonai törvényszék elé Murszit

InfoRádió / MTI
2015. február 17. 21:59
Cáfolta kedden az egyiptomi MENA állami hírügynökség az általa korábban kiadott hírt, miszerint Mohamed Murszi volt egyiptomi elnököt katonai törvényszék elé állítják.

Az eredeti hír szerint - amely időközben lekerült a MENA honlapjáról - az iszlamista Murszi és 198 további vádlott ellen a 2013. augusztusban Szuez városában történt zavargásokkal kapcsolatban indítanak eljárást.

A kormányközeli hírügynökség egy államügyészségi illetékesre hivatkozva később azt jelentette, hogy az előző hírrel ellentétben sem a volt államfő, sem a mögötte álló Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom helyettes vezetője nem szerepel a 199 vádlott között.

Az ügyben azon véres események egyikét vizsgálják meg, amelyek 2013 augusztusában történtek az ország különböző pontjain. Iszlamista tüntetők és a biztonsági erők közti összecsapásokban Szuez városában legalább 30 ember vesztette életét és a biztonsági erők több tucat tagja megsebesült. A zavargások alatt a demonstrálók számos templomot és több páncélozott katonai járművet lángba borítottak.

A 199 gyanúsítottat egyebek mellett emberöléssel és emberölési kísérlettel vádolják.

Az országon végigsöprő erőszakhullámot az váltotta ki, hogy 2013. augusztus 14-én a biztonsági erők Kairóban feloszlattak két, heteken át tartó tömeges tüntetést, amelyeken Murszi hívei tiltakoztak az iszlamista államfő július 3-i elmozdítása ellen. A biztonsági akcióban több száz, egyes források szerint több mint ezer ember vesztette életét.

A Murszi elmozdítását levezénylő akkori hadsereg-főparancsnok, egyben a jelenlegi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi tavaly október 27-én hozott egy sokak által vitatott rendeletet, amely alapján a "létfontosságú" állami létesítményeket - például a köztereket - megtámadó civileket katonai törvényszék elé állítják.

A Muzulmán Testvériség vezetője, Mohamed Badíe és az időközben betiltott szervezet számos további magas rangú tisztviselője is az eljárás vádlottjai között van.