eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország nagyra értékeli a francia diplomácia aktív fellépését

Magyarország nagyra értékeli Francois Hollande francia köztársasági elnök és a francia diplomácia aktív fellépését az ukrán válság megoldása érdekében, miután Ukrajnával szomszédos országként nagyon fontosnak tartja, hogy tartós megoldás szülessen - mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség EU-ügyekért felelős államtitkára kedden az MTI-nek, Párizsban folytatott megbeszéléseit követően.

Az államtitkár Harlem Désir, francia Európa-ügyi államtitkárral áttekintette a nagy európai kérdéseket, az ukrán válság lehetséges forgatókönyveit, az energiaunió kérdését, valamint a Jean-Claude Juncker nevével fémjelzett beruházási program lehetőségeit.

A párizsi és koppenhágai merényleteket követően a felek egyetértettek abban, hogy az európai vezetőknek közösen kell fellépniük, szolidaritást és egységet kell felmutatniuk az európai értékek és életmód megvédése érdekében.

"A francia diplomácia nagyra értékelte, hogy a magyar miniszterelnök részt vett Párizsban" január 11-én a terrorizmus elleni köztársasági meneten - hangsúlyozta Takács Szabolcs.

A francia-magyar kétoldalú kapcsolatokat illetően az államtitkár jelezte, hogy Magyarország azt szeretné, hogy Franciaország gazdaságilag minél erősebben legyen jelen hazánkban.

"Pillanatnyilag nincsenek olyan vitás kérdések a két ország között, amelyek a gazdasági együttműködést nehezítenék" - szögezte le Takács Szabolcs, aki az előző évben végrehajtott gazdaságpolitikai intézkedések céljáról is tájékoztatta francia partnerét annak érdekében, hogy az intézkedések mögötti kormányzati szándékok lényege jobb megértésre találjon.

Franciaország Magyarországhoz hasonlóan számos tekintetben belügynek tekinti a brüsszeli kérdéseket - hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki közvetlen francia partnerével, Philippe Léglise-Costával, a francia miniszterelnöki hivatal európai ügyekért felelős államtitkárával is találkozott. Õ "nemzeti érdekek leghatékonyabb európai érvényesítése" érdekében magyar kollégájához hasonlóan az uniós ügyek hazai kezelésével is foglalkozik. Ezek közül példaként említette Takács Szabolcs a Franciaországgal szembeni uniós kötelezettségszegési eljárásokat, amelyek hazai koordinálásról Magyarország számára is hasznos tapasztalatokkal szolgált a francia kormánytag. "Ebből a szempontból is nagyon eredményes volt ez a konzultáció" - mutatott rá az államtitkár.

Patrizianna Sparacino-Thiellay, a francia külügyminisztérium emberi jogi diplomatája is fogadta a magyar államtitkárt annak kapcsán, hogy Magyarország március 10-én átveszi egy évre a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnökségét. A szervezetnek Franciaország 1998 óta tagja, 2002-ben az elnöke volt.

Takács Szabolcs emlékeztetett arra, hogy Franciaországban él Európa legjelentősebb, Magyarországon pedig a 3-4. legnagyobb zsidó közössége, s ez közös felelősség elé állítja a két országot, többek között a zsidó közösségek biztonságérzetének szempontjából. "Franciaországgal szorosan együtt kell működnünk ebben a kérdésben is" - mondta az államtitkár. Jelezte, hogy mindkét országnak a széles nemzetközi együttműködés az érdeke. Az IHRA magyarországi rendezvényein és konferenciáin ezért Franciaország aktív szerepet fog vállalni, nemcsak kormányzati, hanem szakértői szinten is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×