eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Belehalt sérüléseibe egy népszerű afgán politikusnő

Belehalt merénylet okozta sérüléseibe hétfőn Afganisztánban egy népszerű politikusnő.

A 30-as éveinek közepén járó Angiza Sinvari éppen megkezdte második hivatali idejét mint a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány tanácsának tagja. A múlt héten érte robbanás a gépkocsit, amelyben többedmagával utazott. Sofőrje azonnal meghalt, ő elvesztette mindkét lábát, és négy másik személy is megsebesült. Sinvarit egy kabuli kórházba szállították, próbálták megmenteni az életét, de nem tudták.

Kollégái úgy jellemezték őt mint a nők jogainak elkötelezett védelmezőjét és a tartományi tanács aktív tagját. Afganisztán keleti részének lakossága még konzervatívabb, mint az ország más részei - jegyezte meg a merényletről beszámoló Reuters hírügynökség.

Sinvari egyik barátnője, Muhtarama Amin, aki szintén volt már tartományi tanácstag, tavaly abbahagyta az oktatást egy egyetemen, hogy újra jelöltethesse magát képviselőnek. Elmondta, hogy amikor oktatott, mindig nagy veszélyben volt, halálos fenyegetéseket kapott. Személyi védelmet kért a hatóságoktól, de nem kapott. Minden nő, aki az államapparátusban dolgozik, veszélyben van, különösen vidéken - mondta Amin.

Három hónapon belül Sinvari volt a második afgán női politikus, aki ellen merényletet követtek el. Az előző merénylet célpontja, Sukria Barakzai túlélte a tavaly novemberi támadást, de legalább három ember meghalt benne.

Afganisztánban gyakran éri fenyegetés a női politikusokat mind saját családtagjaik, mind a tálib lázadók részéről, mert nőként közszereplőnek lenni az ország jelentős részében erkölcstelenségnek számít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×