eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma

A hajléktalanok sorban álltak a Szent Péter téren nyitott ingyenes fodrászatnál

Nagy sikerrel indult meg hétfőn a Ferenc pápa kezdeményezésére a Szent Péter tér oldalsó részén megnyitott fodrászat munkája, ahol a római hajléktalanok önkéntes fodrászok és borbélyok szolgáltatásait ingyen vehetik igénybe.

Minden hétfőn reggel kilenctől délután háromig várja a borotválkozni és hajat vágni akaró hajléktalanokat a Szent Péter teret övező barokk oszlopsorral szomszédos "fodrászat". A vendégeket az ugyanitt felállított zuhanykabinok mellett fogadták, és az ügyfelek egymás után érkeztek: a délelőtti órákban hosszú sorban álltak az ingyenes fodrászatnál.

A hétfői nyitónapon két professzionális fodrász, Arianna és Daniele dolgozott a Szent Péter téri fodrászatban. Mindketten az Unitalsi olasz katolikus jótékonysági szervezet önkéntesei. Arianna elmondta, hogy minőségi fodrászszolgáltatást kínálnak: "A hajléktalanok ugyanolyan vendégek mint bárki más, egyiküket sem borotváljuk kopaszra. Mindig megkérdezzük tőlük, milyen frizurát szeretnének, hogy ezzel is érezzék, emberként kezeljük őket". A fodrásznő hangsúlyozta, hogy ezért nem használ műanyagkesztyűt sem, mert nem fél attól, hogy a hajléktalanok piszkosak vagy betegek lehetnek.

A Szent Péter téri fodrászat hétfőnként lesz nyitva, az olaszországi fodrászüzletek heti zárónapján. Minden hétfőn más római fodrász látja majd el a hajléktalanokat és csatlakoznak a római fodrásziskolák tanulói is. A sampont, borotvát, törölközőket és minden más felszerelést ismert kozmetikai cégek ajánlották fel ingyenesen.

Ferenc pápa kezdeményezése volt, hogy a Vatikán szívében segítsenek az olasz főváros utcáin élőknek. A Rómában levő mintegy nyolcezer hajléktalannak eddig egyetlen köztéri helyszínen, a Termini pályaudvaron volt lehetősége tisztálkodásra, de itt egy zuhanyzás 9 euróba (mintegy 3 ezer forintba) kerül. A menhelyeken sincsen elég zuhanyzó. A Szent Péter tér oldalában felállított zuhanykabinok ingyenesek. Egész héten nyitva tartanak, kivéve a Szent Péter téren szerda délelőttönként tartott általános audiencia idejét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×