Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kimenekítették az olasz diplomatákat Líbiából

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olaszország ideiglenesen felfüggesztette a líbiai Tripoliban levő nagykövetsége működését, amelynek személyzetét hajóval szállították el - közölte az olasz külügyminisztérium honlapja vasárnap.

Olasz külügyi források szerint mintegy hatvan olasz, közöttük a nagykövetségen dolgozó diplomaták egy máltai felségjelzésű teherhajóval hagyták el Líbiát. Sajtóértesülések szerint a Líbiából menekülő olaszok száma ennél sokkal több.

A hajót egy olasz hadihajó, valamint egy drón kíséri. A római külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai képviselet tevékenységének felfüggesztésére a Líbiában egyre bizonytalanabbá váló helyzet miatt volt szükség. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem tömeges evakuációról van szó, mivel több mint száz a továbbra is Líbiában dolgozó olaszok száma, közöttük vannak az Eni olasz kőolajholdingnak a líbiai kutaknál dolgozó szakemberei is.

Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy az egyre rosszabbodó líbiai helyzet rendkívüli elkötelezettséget sürget a nemzetközi közösség részéről, és Itália kész ebben szerepet vállalni az ENSZ által megszabott keretek között. Az olasz diplomácia vezetőjének kijelentéseire reagálva az Iszlám Állam (IÁ) rádióállomása ellenségnek kiáltotta ki a "keresztes háborút hirdető" Olaszország külügyminiszterét.