eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Riadókészültség Dániában

Egy fegyveres lövéseket adott le szombat délután egy koppenhágai kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról. Az eseményt az a svéd karikaturista vezette, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. A lövések következtében egy 40 éves férfi meghalt, három rendőr megsebesült.

A tettes tüzet nyitott a kávéház ablakain keresztül a bent ülőkre, és szemtanúk szerint be is akart hatolni, de ez nem sikerült neki. Az esemény biztonságára ügyelő rendőrök viszonozták a tüzet, de a támadónak sikerült egy személyautón elmenekülnie. A rendőrség az autót később üresen megtalálta Koppenhága északi részén. Kiderült, hogy a gépkocsit a tettes ellopta. Korábbi jelentések szerint a támadónak volt egy tettestársa, de a rendőrség megerősítette, hogy a szemtanúk vallomásai alapján csak egy támadó volt, akiről készült fénykép egy parkolóban. A rendőrség nyilvánosságra hozta a képet, amelyen a körülbelül 185 centiméter magas, sportos, 25 és 30 év közötti férfi sötét dzsekit és bordó sapkát vagy csuklyát visel.

A rendőrség szerint a 40 éves férfi, aki életét vesztette, a rendezvény egyik résztvevője volt. Személyazonosságát nem közölték.

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy a bűncselekmény "bizonyosan politikai indíttatású volt, és ezért terrorista támadásnak" tekintik. "Riadókészültségben vagyunk az egész országban" - tette hozzá.

A kulturális eseményen jelen volt a francia nagykövet is, aki sértetlenül átvészelte a támadást. Laurent Fabius francia külügyminiszter azonnal reagált az incidensre. "Szigorúan elítélem a terrorista támadást. Franciaország Dánia népe és hatóságai mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben" - állt a miniszter közleményében.

Nem sokkal később Francois Hollande francia elnök közleményben szolidaritását fejezte ki a dán miniszterelnöknek. Az államfői hivatal bejelentette, hogy a lehető legsürgősebben Koppenhágába utazik Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

"Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság" volt a rendezvény címe, Lars Vilks a fő vendég volt. A 2007 óta szigorúan őrzött Vilks sértetlen maradt, és a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. A Ritzau dán hírügynökség azt jelentette, hogy a lövéseket kora délután a bejáratnál adták le, és a tettesek rögtön elmenekültek. A rendőrség azonnal hozzákezdett felkutatásukhoz.

Vilks rajzai 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Alle handa című örebrói lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót.

A svéd sajtó annak idején a véleménynyilvánítási szabadság védelme nevében szolidaritásáról biztosította a rajzolót, és a karikatúrákat publikáló újság főszerkesztőjét is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×