Moszkvát aggasztják Klimkin ukrán külügyminiszter kijelentései

InfoRádió / MTI
2015. február 14. 17:30
Moszkvát komolyan aggasztják Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kijelentései a minszki megállapodással kapcsolatban. Az orosz fővárosban néhány órával az egyezségben rögzített tűzszünet kezdete előtt ismét a délkelet-ukrajnai harcok beszüntetésének fontosságára szólítottak fel.

Az orosz külügyminisztérium szombaton a honlapján elhelyezett közleményben azzal vádolta Klimkint, illetve egyes nyugati országok, így az Egyesült Államok képviselőit, hogy "lényegében az ukrán parlament radikális nacionalistáinak a véleményét támogatva" elferdítik, és ezzel kétségbe vonják a csütörtökön Minszkben aláírt - előzőleg a "normandiai négyek" maratoni tárgyalásain jóváhagyott - végrehajtási intézkedéscsomag konkrét megállapításait.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pénteken azt közölte, hogy a kelet-ukrajnai eseményekben résztvevőkre vonatkozó közkegyelmet kizárólag az ukrán parlament által tárgyalt törvény értelmében biztosítják, a fegyveresek vezetőinek adott kegyelemről azonban nincsen szó. A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió tudósítása szerint a tárcavezető azt is cáfolta, hogy Ukrajna bármilyen jogi és politikai kötelezettséget vállalt volna Minszkben a Donyec-medence decentralizációjára az alkotmányos reform keretein belül.

Az orosz külügyi tárca riasztónak tartja ukrán politikusoknak a minszki megállapodást követően Kijevben tett kijelentéseit is, tekintettel "Donyeck és Luhanszk (a szakadár terület vezetőinek) felelősségteljes nyilatkozataira a vállalt kötelezettségek teljesítéséről".

Dmitro Jaros, az Oroszországban betiltott, szélsőségesnek tartott radikális Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője pénteken közölte, hogy a szakadárokkal kötött egyezségek ellentétesek az ukrán alkotmánnyal, ezért szervezete fenntartja magának a jogot a harcok folytatására.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor - mintegy 8 órával a tűzszünet kezdete előtt - ismét hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások legfőbb üzenete a harci cselekmények beszüntetése, a nehézfegyverzetek visszavonása és a valódi alkotmányos reform megkezdése Ukrajnában.

A moszkvai közleményben aláhúzták, arra számítanak, hogy a minszki megállapodások végrehajtásáról szóló intézkedéscsomag aláírói, valamint az ukrán válság békés rendezését célzó minszki folyamatot támogató országok, - így Németország és Franciaország is - mindent megtesznek annak érdekében, hogy az egyezségek szigorúan teljesüljenek.

Az orosz külügy felszólította "az ukrajnai konfliktusban érintett feleket" kötelezettségvállalásaik szigorú betartására.

Moszkva elutasítja a nyugati álláspontot, hogy Oroszország részese lenne a délkelet-ukrajnai fegyveres szembenállásnak, amely tavaly április óta több mint 5400 halálos áldozatot követelt.