Kijev: nem mérséklődött az oroszbarát lázadók offenzívája

InfoRádió / MTI
2015. február 14. 11:09
A tervek szerint szombat éjfélkor életbe lépő tűzszünet ellenére továbbra sem mérséklődött az oroszbarát lázadók offenzívája Kelet-Ukrajnában - közölte az ukrán hadsereg szombaton.

"Nincs nyugalom, mi több, a felkelők továbbra is támadják Debalcevét" - jelentette ki Anatolij Sztelmah, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője. A Luhanszk és Donyeck között félúton, a szakadárok területébe mélyen beékelődő Debalceve környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a szakadárok.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy Luhanszk megye bizonyos részein is rendkívül feszült a helyzet. A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában mintegy százhúsz támadást jegyeztek fel a keleti országrészben.

Csütörtökön Minszkben az úgynevezett "normandiai négyek" - az orosz, a francia és az ukrán elnök, valamint a német kancellár - abban állapodtak meg, hogy szombat éjfélkor tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában, majd pedig kivonják a nehézfegyverzetet és Ukrajnában alkotmányreformot hajtanak végre.

Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.