Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tusk: nincs bizonyíték arra, hogy horvátok is harcolnának a szakadárok ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Tanács elnöke szerint nincs bizonyíték arra, hogy horvát állampolgárok harcolnának Kijev oldalán a kelet-ukrajnai konfliktusban - jelentette pénteken a Hina horvát hírügynökség.

Donald Tusk az uniós állam- illetve kormányfők informális brüsszeli tanácskozását követő csütörtök éjszakai sajtótájékoztatón nyilatkozott ilyen értelemben a Hina beszámolója szerint.

Tusk hozzátette: úgy gondolja, hogy orosz propaganda, miszerint bármely uniós állam polgárai harcolnak a konfliktusban az ukrán hadsereg oldalán.

Az elnök kérdésre válaszolva mondta ezt. A kérdező azt akarta tudni: nem veszélyezteti-e a minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtását, hogy uniós állampolgárok - nevezetesen horvátok - is részt vesznek a harcokban.

"Nincs bizonyítékunk arra, hogy bármely EU-tagország állampolgárai részt vennének a kelet-ukrajnai harcokban. Az az érzésem, hogy ez inkább propaganda. De ráadásul nem is ez a fő gond a tűzszüneti megállapodás végrehajtását illetően. Biztos vagyok abban, hogy a legfontosabb az orosz fél jó szándéka" - mondta Tusk.

Hétfőn jelentette a Vecernji List című zágrábi lap, hogy horvát önkéntesek csatlakoztak az ukrán Azov elit zászlóaljhoz "az orosz megszállók" elleni harc céljából. Január 28-án indultak el Horvátországból.

A zágrábi külügyminisztérium szóvivője akkor közölte: nincs hivatalos információjuk arról, kik alkotják az alakulatot, és hova tartanak, így nyilatkozni sem tudnak az ügyben.

Az állítólagos csoport vezetője, S. Denis azt mondta a Sloboda.hr internetes portálnak, azért mennek, hogy segítsék az ukrán hadsereget az ország keleti felében zajló harcokban. Kijelentette: ideológiai megfontolásból döntöttek úgy, hogy az ukránok mellé állnak, mert Oroszország nyílt agressziót követ el Ukrajna ellen, olyasmit, mint aminek Horvátország is szenvedő alanya volt 1991-ben. A valamivel több mint húszfős csoportot - két húszéves fiatal kivételével - az 1991-1995 közötti délszláv háború tapasztalt horvát veteránjai alkotják - mondta.