eur:
394.32
usd:
369.62
bux:
65192.74
2024. április 19. péntek Emma

Tényleges és teljes tűzszünetet sürget az ENSZ-főtitkár

Üdvözölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ukrán válság rendezésének elősegítését célzó csütörtöki minszki megállapodást, és arra sürgetett minden érintettet, hogy az aláírt dokumentum alapján a hétvégén kezdődő tűzszünet "tényleges és tartós" legyen.

A világszervezet New York-i központjában kiadott közleményben a főtitkár méltatta a minszki négyoldalú találkozó résztvevőinek kitartását, és arra szólította a feleket, hogy tartsák is magukat a megállapodásban foglaltakhoz.

Ban Ki Mun kiemelte, hogy a tényleges tűzszünet megnyitná az utat a szeptemberi - szélesebb körű - minszki megállapodásokon alapuló, átfogó politikai rendezéshez.

Az ENSZ kész segíteni ebben minden rendelkezésére álló eszközzel - tette hozzá, aláhúzva azt is, hogy a világszervezet folytatja az emberi jogi és humanitárius helyzet alakulásának figyelését Kelet-Ukrajnában.

Minszkben csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár dolgozta ki a szeptemberi tűzszüneti megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot, majd a megállapodást aláírták a Kijev és a donyecki és luhanszki szakadár "népköztársaságok" képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport tagjai. A dokumentum egyebek között rendelkezik a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, fogolycseréről, illetve arról, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon. A tűzszünet helyi idő szerint szombat éjféltől lép életbe.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×