eur:
394.32
usd:
370.38
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Rácz: A háború utáni újjáépítés nem a megszorításokról szól

A következő négy évben 40 milliárd dollár pénzügyi segítséget kaphat Ukrajna - jelentette be Brüsszelben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója. Rácz Margit, a tudományos akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa szerint azonban kérdéses, hogy Ukrajna hogyan fizeti vissza a kölcsönt, illetve végre tudja-e hajtani a szükséges megszorításokat.

"Ukrajna az államcsőd szélén áll, de addig igazán ez a kérdés nem tud felmerülni, amíg zajlanak a háborús események a két keleti megyében" - mondta az InfoRádiónak Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa.

Úgy vélte, amennyiben Ukrajna és Oroszország tényleg elindul a tartós béke felé, úgy, hogy a Krím kivételével Ukrajna területi épsége megmarad, akkor az összes gazdasági kérdés előjön. Nevezetesen az, hogy a háború még egyet ütött az amúgy is szegény és rossz helyzetben levő Ukrajnán, és segítséget ad az országnak a Nemzetközi Valutaalap.

"Ha minden elkezd működni az ukrán gazdaságban, így újra elindul az olaj és a gáz tranzitszállítása, amiből bevételei lesznek az országnak, akkor nagyon halvány valószínűsége van annak, hogy ha hosszú lejáratú, nagyon előnyös kamatú kölcsönt kap az ország, akkor vissza tudja azt fizetni. De ez az optimista szcenárió. Ehhez képest minden más azt mutatja, hogy nagy baj lesz a visszafizetéssel" - mutatott rá Rácz Margit.

"A költségvetést stabilizálni egy olyan helyzetben, amikor nagyon nehéz helyzetben van a lakosság, az olajárak felszabadítása azt jelentené, hogy nem fizetik a számlákat. Amikor vissza akarják hozni a városokat, az utakat, a reptereket, a kórházakat, iskolákat, akkor ahhoz nagyon nagy fokú rekonstrukcióra van szükség. Tehát a 40 milliárd dollár erre nem lesz elég, hanem befektetői pénzek is kellenek, és hitelesség is kell Ukrajnának" - fejtette ki a szakértő.

"Arról, hogy Porosenko ezt hogyan fogja létrehozni, fogalmam sincsen" - tette hozzá.

"Problematikusnak tartom, hogy a szokásos megszorításokat meg lehessen csinálni Ukrajnában, mert ott valós háború volt és a háború utáni újjáépítési folyamatok soha sehol nem megszorításokról szóltak" - hangsúlyozta Rácz Margit. 

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×