Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minszkben "elnapolták" a békét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minszkben "elnapolták" a békét - értékelte a Kommerszant című orosz napilap külpolitikai szakírója a "normandiai négyek" és a minszki összekötőcsoport fehérorosz fővárosban tartott maratoni tárgyalásait.

A tekintélyes politikai-gazdasági újság munkatársa - Moszkva, Kijev és a szakadárok engedményeit, valamint a továbbra is nyitott kérdéseket elemezve - úgy látja, hogy az ukrán vezetés gyakorlatilag elismerte, belátható időn belül nem tudja ellenőrzése alá vonni a jelenlegi "donyecki és luhanszki népköztársaságok" területeit, amelyeket az intézkedési csomagban Donyeck és Luhanszk megye egyes körzetinek neveznek. A konfliktus gyakorlatilag befagy a Dnyeszteren túli (szakadár) területhez hasonlóan - állapította meg Makszim Juszin.

Az orosz külpolitikai újságíró úgy látja, hogy Petro Porosenko ukrán elnök komoly problémákba ütközhet a kelet-ukrajnai régióknak adandó különleges státus és a decentralizáció miatt, amelyet a minszki megállapodások szerint az év végéig kell végrehajtani az ukrajnai alkotmányos reform keretében. A gyökeres átalakítást a kijevi parlamentben erős pozíciókkal rendelkező radikális hazafiak akadályozhatják meg. "Az államfő aknamezőre lép. Politikai ellenfeleinek ürügye lesz arra, hogy őt a nemzeti érdekek elárulásával vádolják" és ez előbb parlamenti "lázadáshoz", majd az önkéntes zászlóaljak bevonásával tömeges tiltakozó megmozdulásokhoz vezethet - figyelmeztet Juszin.

Az elemző szerint a fegyveres összecsapásokban résztvevő szakadár délkelet-ukrajnai területekről származó személyeknek, - beleértve az el nem ismert (az önkényesen kikiáltott donyecki és luhanszki) népköztársaságok vezetőinek - amnesztiában részesítése gyakorlatilag azon embereknek a legalizálását jelenti, akiket eddig Kijevben kizárólag terroristáknak és háborús bűnösöknek neveztek.

Gondot jelent a csőd szélén álló Ukrajna számára a nyugdíjak, és egyéb szociális járandóságok kifizetése a "lázadó területeken" élőknek. Mindez a költségvetésben nem előirányzott kiadás.

Moszkva és a szakadár régiók Minszkben tett engedményei közül a Kommerszant a délkelet-ukrajnai"felkelők" előrenyomulásának leállítását emelte ki. A szakadárok ugyanis január elejétől 600 négyzetkilométeres terület felett szereztek ellenőrzést. Emellett az ukrán fegyveres erők elkerülhetik a "debalcevei katlanban" elkerülhetetlennek tűnő vereséget. Az orosz újságíró ugyanakkor rámutatott, a fegyverszünet csak vasárnap lép életbe, így "a halaszthatatlan harci feladatok" végrehajtására még van ideje a donyecki és luhanszki szakadároknak.

Fontos része a csütörtöki minszki megállapodásoknak, hogy elismerték az önkényesen kikiáltott "donyecki és luhanszki népköztársaságok" Ukrajnához tartozását, még ha csupán formálisan is - mutatott rá az orosz külpolitikai szakíró. Hozzátette, hogy Moszkva hivatalos álláspontja mindig is ez volt, viszont a szakadár területek vezetői ragaszkodtak a teljes függetlenséghez és nem voltak hajlandóak a kompromisszumra ebben a kérdésben.

Makszim Juszin arra is ráirányította a figyelmet, hogy az újabb helyhatósági választások megtartása a szakadár területeken, immár az ukrán törvények szerint - mint ezt a végrehajtási intézkedéscsomag 4., és 12., pontja előírja - kétségbe vonja a szakadár délkelet-ukrajnai régióban tavaly november 2-án tartott választásokat és az így létrejött hatalmi szerveket.

A Kommerszant cikkírója megjegyezte, hogy a külföldi fegyveres alakulatok és haditechnika kivonásának elrendelésével az érintettek közvetve elismerik, hogy ilyen alakulatok léteztek a "donyecki és luhanszki népköztársaságok" területén. Szerinte ugyanakkor rendkívül nehéz lesz meghatározni, melyik haditechnikai eszközre vonatkozik a kivonás, és melyikre nem. Szerinte a kivonás feltételrendszere sem világos.

A minszki intézkedéscsomag azt sem fejti ki pontosan, melyek azok a törvénytelen fegyveres csoportok, amelyeket le kell fegyverezni. Kijev számára minden vele szemben álló Donyec-medencei fegyveres alakulat törvénytelen - tette hozzá Juszin.

Az orosz újságíró úgy vélte, hogy tekintettel az orosz belpolitikai helyzetre Vlagyimir Putyin sokkal kevesebbet kockáztat, mint Petro Porosenko ukrán elnök. Az orosz államfő népszerűségének csak az árthatna komoly mértékben, ha a kijevi háborúpárti erők a tűszünetet kihasználva megerősítenék az ukrán fegyveres erőket és megtámadnák a szakadárok által Délkelet-Ukrajnában önkényesen létrehozott Új Oroszország nevű területet.