Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel nem zár ki további szankciókat, ha gond lesz a tűzszünettel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Angela Merkel szerint nem zárhatók ki az Oroszországgal szembeni további szankciós lépések, ha gondok mutatkoznak a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodás valóra váltásával.

A német kancellár csütörtök este Brüsszelben nyilatkozott, miután véget ért az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek nem hivatalos találkozója.

Merkel előzőleg csütörtök hajnalban még a fehérorosz fővárosban, Minszkben - félnaposnál is hosszabb egyezkedés után - megállapodott Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia elnökkel abban, hogy vasárnap nulla órakor tűzszünet lép életbe az ukrán kormányerők és az oroszpárti szakadárok között.

A brüsszeli EU-csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján Merkel elmondta: a tagországi vezetők felkérték az EU javaslattevő-végrehajtó intézményét, az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki az esetleges további szankciós intézkedéseket.

A kancellár világossá tette: az esetleges további szankciók, amelyekről beszél, az Oroszország elleni célzott gazdasági korlátozó intézkedések sorát szaporítanák abban az esetben, ha a csütörtök hajnali minszki megállapodásokat nem hajtanák végre.

Külön kezelendő ettől az a feketelista, amelyen uniós beutazási tilalommal, illetve vagyonbefagyasztással sújtott orosz és ukrajnai természetes, illetve jogi személyek találhatók. Ennek a listának a kibővítéséről a minap az EU-tagországok külügyminiszterei megállapodtak, azzal, hogy a bővítés jövő hétfőn lép hatályba. Merkel közölte: a hatályba léptetést nem befolyásolja a vasárnap esedékes tűzszünet életbe lépése. A lista tehát eszerint hétfőn mindenképpen kibővül - akkor is, ha a tűzszünet annak rendje és módja szerint életbe lép.

Sajtótájékoztatóján Merkel nagyon röviden kitért a csütörtöki brüsszeli EU-csúcs másik kényes témájára, Görögország pénzügyi megszilárdításának a programjára is. Szavaiból az derült ki, hogy egyelőre nyitott kérdés, mikorra valósul meg a program, de leszögezte: ha annak megvalósítását valamennyivel meg is kell hosszabbítani, mindenképpen mielőbb teljesíteni kell az előírásait.