eur:
394.5
usd:
363.59
bux:
65583.52
2024. március 19. kedd Bánk, József

Mégsem csitulnak a harcok Ukrajnában

A Minszkben csütörtökön aláírt, szombat éjfélkor hatályba lépő tűzszüneti megállapodás ellenére folytatódtak a harcok Kelet-Ukrajnában, újabb halálos áldozatokat követelve - jelentették az orosz és az ukrán hírügynökségek.

A felek pénteken kölcsönösen egymást vádolták a harcok folytatódásáért.

A szakadárok által ellenőrzött Luhanszk lakónegyedeit csütörtök éjjel nagy erejű tüzérségi csapás érte, amelynek következtében legalább három ember meghalt és további négy megsebesült.

Szerhij Ivanuskin, a szakadár "luhanszki népköztársaság" polgári védelmi minisztere az orosz TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a megyeszékhelyet két hullámban támadták Szmercs, illetve Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel. Állítása szerint a várost kora este érő első csapásban 52 becsapódást számoltak meg. A hajnali, második rakétacsapás következményeit jelenleg mérik fel - mondta.

A Luhanszk elleni tüzérségi csapásról az UNIAN ukrán hírügynökség is beszámolt

A szintén szakadár ellenőrzés alatt álló, Donyeck megyei Horlivkában egy családi házat ért találat következtében három gyermek halt meg. A megye városait ért újabb csapásokban a helyi polgári védelmi minisztérium szerint mintegy harminc ember sebesült meg.

Dmitro Timcsuk, a harci helyzetet figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő ugyanakkor arról adott hírt péntek reggel, hogy a szakadár harcosok - orosz reguláris alakulatok támogatásával - folytatták Debalceve ostromát - jelentette az UNIAN.

Eduard Baszurin, az oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság védelmi minisztere, haderőik helyettes parancsnoka sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban összességében több mint negyven alkalommal támadták a szakadárok által ellenőrzött településeket.

Ugyanakkor az ukrán félnek okozott súlyos veszteségekkel dicsekedett, kijelentve, hogy az ukrán fegyveres erők péntekre virradó éjjel 42 embert vesztettek, sebesültjeik száma pedig 30-ra tehető.

Baszurin a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint mindezt úgy összegezte, hogy az ukrán fél nyilvánvalóan már az első pillanattól nem hajlandó teljesíteni a béke megteremtésének feltételeit. A szakadár vezető kimondatlanul is a csütörtökön aláírt minszki tűzszüneti és rendezési megállapodásra utalt, amelynek értelmében azonban a tűzszünet csak vasárnap nulla órától lép életbe.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője, Vladiszlav Szeleznyov péntek reggeli közleményében arról számolt be, hogy a fehérorosz fővárosban kidolgozott négyhatalmi (Német-francia-orosz-ukrán) békemegállapodás ellenére folyatódó harcokban a szeparatista erők az elmúlt 24 órában nyolc ukrán katonát öltek meg, további 34-et pedig megsebesítettek.

"A Donyec-medencében (Ukrajna keleti részén) ez az éjszaka nem volt nyugodt. Az ellenség változatlan hevességgel folytatta a(z ukrán) terrorellenes hadműveletben részt vevő alakulatok tüzérségi támadását" - áll a kijevi közleményben.

Eszerint különösen heves harcok folytak a debalcevei vasúti csomópont térségében, amely a két szeparatista "főváros", Donyeck és Luhanszk között félúton fekszik, egy ukrán erők által tartott beszögellésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×