Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kreml: Oroszország nem részese a rendezési megállapodásnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Kreml pénteken leszögezte, hogy Oroszország nem aláírója, csak garantálója a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről előző nap Minszkben aláírt dokumentumoknak, és "fizikailag" sem várható el tőle az abban megjelölt intézkedések végrehajtása.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva ezt azzal támasztotta alá, hogy Oroszország - amint azt Moszkva korábban is hangoztatta - "a konfliktusnak nem résztvevője", "amelynek végre kellene hajtania ezt az intézkedéscsomagot".

Oroszország "olyan ország, amely garantálóként lép fel, amely felszólítja az érintetteket, de kétségtelenül nem résztvevő, amelynek ezért lépéseket kell tennie" - tette hozzá Peszkov.

Moszkva kezdettől hangoztatott állításával szemben a kijevi kormány és a nyugati hatalmak tényként kezelik, hogy a Krím félsziget tavaly márciusi elszakítása után Oroszország indította el a kelet-ukrajnai megyék elszakítására irányuló szakadár felkelést, és azóta fegyverekkel és katonákkal is támogatja a szakadárokat az ukrán fegyveres erők ellen folytatott Donyeck és Luhanszk megyei harcokban.

A délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai csütörtökön Minszkben aláírták a tavaly szeptemberi tűzszüneti megállapodások végrehajtásáról szóló, 13 pontos intézkedéscsomagot, amelyet a "normandiai négyek" - Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár - dolgoztak ki maratoni tárgyalásukon. A megállapodáshoz fűzött közös nyilatkozatában a négy vezető támogatta a megállapodást, és megerősítette, hogy tiszteletben tartják Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

Ami a foglyok cseréjét illeti, Peszkov a RIA Novosztyinak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a "normandiai négyek" minszki csúcstalálkozóján nem volt szó az orosz börtönben fogva tartott, gyilkossággal vádolt ukrán pilótanő sorsáról. Szavaival nyilvánvalóan Petro Porosenko ukrán elnök ezzel kapcsolatos előző napi bejelentésére reagált.

Peszkov szerint az ukrán fél szóba hozta ugyan Nagyija Szavcsenko esetét, amire Vlagyimir Putyin orosz elnök azt válaszolta, hogy a pilótanő ügye bírósági eljárás keretében dől el.

Ezt hangoztatta néhány órával később Alekszej Puskov, az orosz duma külügyi bizottságának elnöke is.

Porosenko a "normandiai négyek" minszki csúcstalálkozója után, csütörtökön közölte, hogy az orosz féllel a tárgyalásokon érintették Szavcsenko szabadon engedését, és azt az információt kapta, hogy "ennek a legrövidebb időn belül meg kell történnie, az orvosi kivizsgálás és az előzetes nyomozás befejezését követően. Ezt támogatta Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is" - mondta Porosenko.

A két orosz tévétudósító halálában bűnrészességgel vádolt pilótanő a kelet-ukrajnai harcok idején esett a szakadárok fogságába, akik átadták őt az orosz hatóságoknak. Szavcsenkót ezt követően Ukrajnában parlamenti képviselővé választották, és megtették az Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe delegált ukrán parlamenti küldöttség tagjává is. Moszkvai börtönében több mint 60 napja éhségsztrájkot folytató nőt jelenleg börtönkórházban kezelik. Az európai uniós külügyminiszterek kérése és Ukrajna közbenjárása ellenére a héten újabb három hónappal, május 13-ig meghosszabbították vizsgálati fogságát.