eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Dokumentumok bizonyítják az orosz katonai jelenlétet Délkelet-Ukrajnában

Dokumentumok állnak a NATO tagállamainak rendelkezésére, amelyek bizonyítják az orosz katonai jelenlétet Kelet-Ukrajnában - közölte Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára a Kommerszant FM orosz rádiónak adott interjúban, pénteken.

A NATO főtitkára elmondta, hogy az észak-atlanti szervezet tagállamai felderítésének a birtokában vannak ezek a bizonyítékok. Szerinte a donyec-medencei "felkelők" nem érték volna el a sikereiket orosz támogatás nélkül. "Látjuk ezt a független forrásoktól, és független újságíróktól származó dokumentált adatokból, valamint nem kormányzati szervezetektől is kapunk információt orosz katonák haláláról Ukrajna területén" - mondta a főtitkár. Konkrét bizonyítékokat azonban nem említett a beszélgetés során.

Jens Stoltenberg azt javasolta, hogy átlátható rendszert kell létrehozni a minszki megállapodások ellenőrzésére, hogy azokat valóban végrehajtsák. Úgy vélte, hogy a végrehajtás ellenőrzésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) fontos szerepet kell játszania. Hozzátette, hogy ezt nem a NATO, hanem azok az országok fogják eldönteni, amelyek "a tárgyalóasztalnál ülnek".

A fehérorosz fővárosban helyi idő szerint szerda estétől másnap délig mintegy 16 óra hosszán át egyeztetett egymással az ukrán konfliktus békés rendezéséről Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő. A tárgyalások végén a minszki összekötő csoport egy 13 pontból álló végrehajtási intézkedéscsomagot írt alá, amelynek legfőbb pontja a kijevi idő szerint vasárnap 0 órától (közép-európai idő: szombat 23 óra) életbe léptetendő tűzszünet és a nehézfegyverzetek visszavonása az összecsapások vonalától.

Stoltenberg megerősítette, hogy a NATO, mint szervezet nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának, mert nem is rendelkezik azokkal, de "minden egyes tagállama döntést hozhat ebben a kérdésben". A főtitkár hangsúlyozta, hogy amennyiben a NATO-országok sora megkezdi a fegyverszállítást, az nem a szervezet lépése lesz.

A NATO konstruktív partneri kapcsolatokat akar kiépíteni Oroszországgal, és nem törekszik konfrontációra vele. A szervezet nem lát közvetlen fenyegetést Oroszország részéről a szervezet tagjainak irányába, de növelnie kell a közös védelmet - jelentette ki a főtitkár. Megjegyezte, mivel az észak-atlanti szövetség tagjai szerint Oroszország lépései megsértik a nemzetközi szabályokat, ezért a megváltozott biztonsági feltételekhez "illesztik hozzá" erőiket. "Meg kell erősítenünk harci készültségünket, ezért növeljük a kollektív védelmet is" - hangsúlyozta Stoltenberg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×