Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Putyin hajthatatlan a minszki éjszakában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ukrán küldöttség nem kívánja elhagyni a minszki tárgyalóasztalt addig, amíg a tűzszünetről megállapodás nem születik - közölte Petro Porosenko elnök egyik segítője csütörtök hajnalban. Más delegációk a hajnali órákban szintén arról számoltak be, hogy a tárgyalások elakadtak, mert Putyin mereven kitart álláspontja mellett.

Az ukrán küldöttség nem kívánja elhagyni a minszki tárgyalóasztalt addig, amíg a tűzszünetről megállapodás nem születik - közölte Petro Porosenko elnök egyik segítője, Valerij Csalij csütörtök hajnali Facebook-bejegyzésében.

Hozzátette, hogy a négyoldalú tárgyalás, amely Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Porosenko között zajlik, várhatóan még órákig tart.

"Még legalább 5-6 óra munka áll előttünk. De nem távozhatunk a feltétel nélküli tűzszünetről szóló megállapodás nélkül" - írta Csalij, hozzátéve, hogy a tárgyalóasztalnál "az idegek harca zajlik".

Más delegációk a hajnali órákban szintén arról számoltak be, hogy a tárgyalások elakadtak. Ennek egyik oka a kiszivárogtatások szerint az, hogy Putyin mereven kitart álláspontja mellett.

Éjfél előtt még éppen az orosz fél képviselői derűlátóan nyilatkoztak a tárgyalások haladásáról. "A tárgyalások folynak, szuper módon, még annál is jobban" - mondta akkor Szergej Lavrov külügyminiszter.

A négy vezető azért találkozott a fehérorosz fővárosban, hogy megpróbálja előmozdítani a kelet-ukrajnai válság rendezését.

Minszkben tartózkodik Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadárvezér is, hogy ha a csúcstalálkozón fegyverszüneti megállapodás születik, akkor nyomban alá is tudják írni azt.

A tárgyalásokon korábbi közlések szerint egyebek között Kelet-Ukrajna státusáról, az ukrán határok sérthetetlenségét garantáló mechanizmusról, egy fegyvermentes övezet létrehozásáról, fogolycseréről és fegyverszünetről van szó.

A BBC tudósítása kiemeli a tárgyalások fagyos hangulatát, amelyet a fényképek jól visszaadnak. Az ukrán és az orosz elnök alig nézett egymásra, amikor kénytelenek voltak kezet fogni. A négy vezető "családi fotóján" is nagyon feszültek az arcok, senki nem mosolyog.

A BBC közöl egy képet, amelyen Vlagyimir Putyin a tárgyalások során kettétör egy ceruzát.