eur:
393.82
usd:
368.53
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Közös nyilatkozatban támogatták a "normandiai négyek" a minszki tűzszünetet

Közös nyilatkozatban támogatta a német kancellár, a francia, az ukrán és az orosz államfő azt a tűzszüneti megállapodást, amelyet a kelet-ukrajnai szakadár "köztársaságok" képviselőivel írtak alá Minszkben az úgynevezett összekötő csoport tagjai.

A német kormány sajtó- és tájékoztatási hivatalának (BPA) csütörtökön Berlinben kiadott közleménye szerint közös nyilatkozatában Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin "megerősíti", hogy tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

A négy vezető "szilárd meggyőződése" szerint a válság "békés megoldásának nincs alternatívája", és "szilárd elhatározásuk", hogy a békés rendezés céljából "külön-külön és együtt minden lehetséges intézkedést megtesznek".

Mindennek alapján támogatják a csütörtökön "elfogadott és aláírt intézkedéscsomagot a minszki megállapodások végrehajtásáról, amelyet a 2014. szeptember 5-ei Minszki jegyzőkönyv és a 2014. szeptember 19-ei Minszki megállapodás valamennyi részese aláírt" - idézte a BPA a nyilatkozatot.

Az állam- és kormányfők hozzájárulnak ehhez a folyamathoz és latba vetik befolyásokat a konfliktus részeseinél, hogy megkönnyítsék az intézkedéscsomag végrehajtását - áll a közleményben.

A BPA tájékoztatása alapján a nyilatkozat tartalmazza, hogy Németország és Franciaország rendelkezésre bocsátja majd technikai szakértelmét a bankszektor helyreállításához a konfliktusban érintett területeken, "valószínűleg egy, a szociális transzferek megkönnyítését szolgáló nemzetközi mechanizmus kialakítása" révén.

A normandiai négyek vezetői osztják azt a meggyőződést, hogy az EU, Ukrajna és Oroszország együttműködésének javítása kedvező hatással lesz a válság rendezésére. Ezért támogatják az EU, Ukrajna és Oroszország háromoldalú, energiaipari kérdésekről szóló tárgyalásainak folytatását azzal a céllal, hogy kidolgozzák a téli hónapokra vonatkozó földgázszállítási megállapodáscsomag utáni lépéseket - áll a nyilatkozatban a BPA közleménye szerint.

A négy vezető támogatja továbbá, hogy az EU, Ukrajna és Oroszország háromoldalú tárgyalásokon keressen "gyakorlati megoldásokat" azokra az aggodalmakra, amelyeket Oroszország jelzett az EU és Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásával kapcsolatban.

A nyilatkozat szerint a négyek "változatlanul kiállnak az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig húzódó közös, a nemzetközi jog feltétel nélküli tiszteletén és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elvein alapuló humanitárius és gazdasági térség víziója mellett".

A négyek "kötelességüknek érzik a minszki megállapodások végrehajtását", és ebből a célból felállítanak egy "felügyeleti mechanizmust", amelynek keretében a négy ország képviselői rendszeresen tanácskoznak majd - áll a nyilatkozatban a BPA közleménye szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×