A minszki tárgyalások miatt később kezdődik az uniós csúcstalálkozó

InfoRádió / MTI
2015. február 12. 12:03
Az ukrán válság politikai megoldását előmozdítani hivatott minszki tárgyalások miatt a tervezettnél két órával később kezdődik az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek csütörtöki csúcstalálkozója - közölte az egyik internetes közösségi oldalon Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője.

Az Európai Tanács ülése hivatalosan 13 órakor kezdődött volna, de miután a minszki egyeztetések elhúzódtak, és Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande is a fehérorosz fővárosban tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel, a csúcs a tervek szerint 15 órakor kezdődik majd.

Az ukrán válság és a konfliktus állásának értékelése a csúcs egyik kiemelt napirendi pontja, az uniós tagállamok vezetői Petro Porosenkót is meghívták, hogy eszmecserét folytassanak vele az ukrán válságról. Merkel, Hollande és Porosenko valószínűleg arról is beszámol majd, mit és hogyan sikerült elérni Minszkben.

Emellett a csúcs napirendjén a gazdasági és monetáris unió (EMU) jövőjéről szóló vita, ezt érintve a görögországi helyzet, valamint a terrorizmus elleni küzdelem szerepel még.