eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma

Traktorokkal vonultak Varsóba a lengyel gazdák

Alig 20 perc után megszakították szerda délután a nagy lengyel szakszervezetek egyikében, az OPZZ-ben tömörülő gazdák varsói tárgyalásukat Marek Sawicki mezőgazdasági miniszterrel, miközben a tiltakozók néhány száz traktorral Varsó szélén álltak meg.

A február eleje óta országszerte útelzárásokkal tiltakozó gazdák a vidéken élők drámai helyzetére hivatkozva magasabb állami támogatást kérnek, mindenekelőtt a tejtermelésben, a sertéstartásban bekövetkezett veszteséget akarják csökkenteni, emellett a gabona-, a kukorica- és a burgonyatermésben a vaddisznók okozta kár megtérítését is követelik.

Az OPZZ képviselői összesen 13 követeléssel vonultak be a minisztériumi tárgyalóterembe, s ezek közül a tej- és sertésfelvásárlási árakra és a vaddisznók okozta károkra vonatkozó 3 pont azonnali teljesítését követelték.

Slawomir Izdebski, az OPZZ földművelő részlegének vezetője úgy nyilatkozott a megszakított tárgyalás után, Sawicki határozottan elutasította a szóban forgó legfontosabb követeléseket. A gazdák ezért a hét végéig több mint 40 további útelzárást tervezik országszerte, emellett "néhány napon belül" százezres fővárosi tüntetést szerveznének a párhuzamosan sztrájkoló sziléziai bányászokkal együtt. Izdebski "az ember-, gazda- és lengyelellenes kormány" távozását követelte, s ismételten kifogásolta azt is, hogy az általa "árulónak" minősített kormány Ukrajnának szán 100 millió zlotyt érő kölcsönt ahelyett, hogy a lengyel gazdákat támogatná.

Sawicki a megbeszélés után úgy nyilatkozott a TVN24 hírtelevíziónak, az OPZZ nem a problémák megoldására, hanem konfrontációra törekszik, s az OPZZ követeléseinek egy részét egyébként teljesítette a minisztérium. A tárcavezető közölte, a tárgyaláson az OPZZ mellett más, gazdákat tömörítő szervezetek képviselői is részt vettek, akik nem álltak fel a tárgyalóasztaltól. Velük Sawicki 5 munkacsoportot állíttatott fel a helyzet kezelésére.

A megszakított tárgyalás után Izdebski az akció folytatására hívta fel a fővárosba traktorokkal tartó gazdákat. A rendőrség később Varsó szélén állította meg őket. A mezőgazdasági minisztériumnál délután több száz gazda tüntet, a Varsóba vezető utakon, mindenekelőtt keleti irányból, hatalmas dugók alakultak ki.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×