Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Traktorokkal vonultak Varsóba a lengyel gazdák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alig 20 perc után megszakították szerda délután a nagy lengyel szakszervezetek egyikében, az OPZZ-ben tömörülő gazdák varsói tárgyalásukat Marek Sawicki mezőgazdasági miniszterrel, miközben a tiltakozók néhány száz traktorral Varsó szélén álltak meg.

A február eleje óta országszerte útelzárásokkal tiltakozó gazdák a vidéken élők drámai helyzetére hivatkozva magasabb állami támogatást kérnek, mindenekelőtt a tejtermelésben, a sertéstartásban bekövetkezett veszteséget akarják csökkenteni, emellett a gabona-, a kukorica- és a burgonyatermésben a vaddisznók okozta kár megtérítését is követelik.

Az OPZZ képviselői összesen 13 követeléssel vonultak be a minisztériumi tárgyalóterembe, s ezek közül a tej- és sertésfelvásárlási árakra és a vaddisznók okozta károkra vonatkozó 3 pont azonnali teljesítését követelték.

Slawomir Izdebski, az OPZZ földművelő részlegének vezetője úgy nyilatkozott a megszakított tárgyalás után, Sawicki határozottan elutasította a szóban forgó legfontosabb követeléseket. A gazdák ezért a hét végéig több mint 40 további útelzárást tervezik országszerte, emellett "néhány napon belül" százezres fővárosi tüntetést szerveznének a párhuzamosan sztrájkoló sziléziai bányászokkal együtt. Izdebski "az ember-, gazda- és lengyelellenes kormány" távozását követelte, s ismételten kifogásolta azt is, hogy az általa "árulónak" minősített kormány Ukrajnának szán 100 millió zlotyt érő kölcsönt ahelyett, hogy a lengyel gazdákat támogatná.

Sawicki a megbeszélés után úgy nyilatkozott a TVN24 hírtelevíziónak, az OPZZ nem a problémák megoldására, hanem konfrontációra törekszik, s az OPZZ követeléseinek egy részét egyébként teljesítette a minisztérium. A tárcavezető közölte, a tárgyaláson az OPZZ mellett más, gazdákat tömörítő szervezetek képviselői is részt vettek, akik nem álltak fel a tárgyalóasztaltól. Velük Sawicki 5 munkacsoportot állíttatott fel a helyzet kezelésére.

A megszakított tárgyalás után Izdebski az akció folytatására hívta fel a fővárosba traktorokkal tartó gazdákat. A rendőrség később Varsó szélén állította meg őket. A mezőgazdasági minisztériumnál délután több száz gazda tüntet, a Varsóba vezető utakon, mindenekelőtt keleti irányból, hatalmas dugók alakultak ki.