eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Obama hazahívta az ebolajárvány elleni küzdelmet segítő katonákat

Csaknem maradéktalanul hazarendelte a lecsendesedő nyugat-afrikai ebolajárvány elleni küzdelemben segédkező amerikai katonákat szerdán Barack Obama amerikai elnök.

"Ma a küzdelem következő fázisába lépünk, leépítjük a katonait és kiterjesztjük a polgári küldetésünket" - mondta Obama.

Az elnök szerint a járvány "ébresztő" volt a világ számára és a gazdag országoknak be kell ruházniuk a szegényebbek alapvető egészségügyi ellátásának megteremtésébe, amely képessé teszi őket a járványok leküzdésére.

"Ez nem jótékonykodás. A külföldi beruházások a saját érdekünkben történnek" - hangoztatta az elnök a Fehér Házban.

A mostani volt a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. Az egy évig tartó járványban megbetegedett 22 894 személyből legkevesebb 9177-en életüket vesztették. A kór a legnagyobb veszteséget Libériában, Sierra Leonében és Guineában okozta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közölt adatai szerint Nyugat-Afrikában a február 8-án kezdődött héten 144 megerősített esetet tartottak számon, ami a járvány kifulladásának a jele. A fertőzések üteme az elmúlt fél év alatt egyhatodára csökkent.

Az Egyesült Államokban legkevesebb tíz személyt kezeltek ebola ellen, akik közül négynél amerikai területen állapították meg a betegséget. Mindössze két olyan eset vált ismertté, amelyben belföldön kapták el a kórt. Mindketten egy dallasi kórház nővérei, akikre egy Libériában megfertőződött betegről terjedt át a kór, aki bele is halt a betegségbe.

A járvány csúcsidőszakában 2800 amerikai katona állomásozott az érintett afrikai országokban. Jelenleg 1300-an vannak, és májustól már csak mintegy százan lesznek. Az amerikai katonák 15 egészségügyi kezelőközpont létesítésében segédkeztek, részt vettek több mint 1500 egészségügyi kisegítő szakember kiképzésében, és közreműködtek az összesen milliárdos nagyságrendben érkező nemzetközi segélyek célba juttatásában is.

Az amerikai védelmi tárca alapos vizsgálatnak veti alá a hazaérkező katonákat, hogy egyértelműen kizárják a fertőzés lehetőségét.

Az ENSZ New York-i központjában kedden kiszivárogtattak egy levelet, amelyben Angela Merkel német kancellár, Erna Solberg norvég miniszterelnök és John Mahama ghánai elnök azt kéri, hogy a világszervezet - az ebolajárvány tanulságaiból okulva - vizsgálja meg, miképpen lehetne felgyorsítani és összehangoltabbá tenni a nemzetközi fellépést egészségügyi katasztrófahelyzetekben. Az ebolafertőzések száma ugyan csökkenést mutat az érintett térségben, de a nemzetközi közösség nem ülhet tétlenül, meg kell vizsgálnia a válság nemzetközi kezelésében mutatkozott gyengeségek tanulságait - írta a három vezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×