Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Folytatja munkáját Minszkben a kontaktcsoport

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folytatta munkáját szerdán Minszkben az ukrán válság rendezésére létrehozott összekötő (kontakt-)csoport, miután már kedden is ülést tartott a normandiai négyek tanácskozásának előkészítésére.

A kontaktcsoport ülésén Denisz Pusilin, a donyecki szakadárok, illetve Vladislav Dejneho, a luhanszki oroszbarát szeparatisták képviselője, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök, Haidi Tagliavini, az EBESZ különleges képviselője, valamint Mihail Zubarov, Oroszország kijevi nagykövete vesz részt, ez utóbbi a tárgyaló felek közötti közvetítőként.

A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai (szakadár) "köztársaságok" képviselői átadták az ukrán félnek a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére irányuló javaslataikat.

A kontaktcsoport ülése párhuzamosan zajlik az időközben megkezdődött német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozóval, amelyen Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Petro Porosenko ukrán államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök próbál megállapodásra jutni. A kontaktcsoport kedden ezt a találkozót próbálta előkészíteni, de - mint Laurent Fabius francia külügyminiszter már szerda reggel közölte - a résztvevők nem tudtak megállapodni Kelet-Ukrajna státusáról, az ukrán határok sérthetetlenségét garantáló mechanizmusról, egy tűzszünet feltételeiről, egy fegyvermentes övezet létrehozásáról és a fogolycseréről sem.