Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Barátkozik az Egyesült Államok budapesti nagykövete

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Colleen Bell az átláthatóság-, Szemerkényi Réka pedig a magyar-amerikai kapcsolatok erősítésének fontosságát emelte ki az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti üzleti fórumán. Az Egyesült Államok budapesti és Magyarország washingtoni nagykövete barátként beszélt egymásról.

Miután magyarul jó napot kívánt a résztvevőknek, Colleen Bell, az Egyesült Államok nemrég hivatalba lépett budapesti nagykövete barátjának nevezte Szemerkényi Rékát, Magyarország új washingtoni nagykövetét az AmCham, azaz az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti üzleti fórumán.

Colleen Bell jelentősnek tartotta az Egyesült Államok és Magyarország évről-évre javuló gazdasági kapcsolatait, ám úgy vélte, hogy még mindig javíthatók a számok. Reményét fejezte ki, hogy mindebben partnere lesz Szemerkényi Réka is. Nemzetközi üzleti tapasztalataim alapján a befektetők mindenhol a szabályozás átláthatóságát és a tervezhetőséget keresik, ezek hiányában tovább állnak - hangsúlyozta az amerikai nagykövet.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról a diplomata kiemelte, hogy bár országa másképp tekint a génmódosított növényekre, tiszteletben tartják, hogy a második Orbán-kormány Magyarország alaptörvényében rögzítette a GMO-mentességet.

Szemerkényi Réka viszonozta a gesztust és szintén barátjaként beszélt Colleen Bell-ről, majd kiemelte, hogy már a héten megkezdi washingtoni misszióját és várhatóan február 23-án adja át megbízólevelét Barack Obama amerikai elnöknek.

Abban is biztos vagyok, hogy talán minden eddiginél fontosabb a párbeszéd Magyarország és az Egyesült Államok között a mindkét ország számára stratégiai fontosságú kérdésekről, melyekre a régió politikai, katonai és gazdasági változásai irányítják a figyelmet - mondta Szemerkényi Réka.

A diplomata úgy látta, hogy a két országnak az idei évvel remek lehetősége van, hogy egy mindkét fél számára sok előnnyel és közös sikerrel kecsegtető új fejezetet kezdjen az együttműködésben.