eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Barátkozik az Egyesült Államok budapesti nagykövete

Colleen Bell az átláthatóság-, Szemerkényi Réka pedig a magyar-amerikai kapcsolatok erősítésének fontosságát emelte ki az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti üzleti fórumán. Az Egyesült Államok budapesti és Magyarország washingtoni nagykövete barátként beszélt egymásról.

Miután magyarul jó napot kívánt a résztvevőknek, Colleen Bell, az Egyesült Államok nemrég hivatalba lépett budapesti nagykövete barátjának nevezte Szemerkényi Rékát, Magyarország új washingtoni nagykövetét az AmCham, azaz az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti üzleti fórumán.

Colleen Bell jelentősnek tartotta az Egyesült Államok és Magyarország évről-évre javuló gazdasági kapcsolatait, ám úgy vélte, hogy még mindig javíthatók a számok. Reményét fejezte ki, hogy mindebben partnere lesz Szemerkényi Réka is. Nemzetközi üzleti tapasztalataim alapján a befektetők mindenhol a szabályozás átláthatóságát és a tervezhetőséget keresik, ezek hiányában tovább állnak - hangsúlyozta az amerikai nagykövet.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról a diplomata kiemelte, hogy bár országa másképp tekint a génmódosított növényekre, tiszteletben tartják, hogy a második Orbán-kormány Magyarország alaptörvényében rögzítette a GMO-mentességet.

Szemerkényi Réka viszonozta a gesztust és szintén barátjaként beszélt Colleen Bell-ről, majd kiemelte, hogy már a héten megkezdi washingtoni misszióját és várhatóan február 23-án adja át megbízólevelét Barack Obama amerikai elnöknek.

Abban is biztos vagyok, hogy talán minden eddiginél fontosabb a párbeszéd Magyarország és az Egyesült Államok között a mindkét ország számára stratégiai fontosságú kérdésekről, melyekre a régió politikai, katonai és gazdasági változásai irányítják a figyelmet - mondta Szemerkényi Réka.

A diplomata úgy látta, hogy a két országnak az idei évvel remek lehetősége van, hogy egy mindkét fél számára sok előnnyel és közös sikerrel kecsegtető új fejezetet kezdjen az együttműködésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×