eur:
393.34
usd:
368.17
bux:
66145.53
2024. április 24. szerda György

Amerikai-kínai csúcstalálkozó lesz ősszel Washingtonban

Az időpont-egyeztetéseket követően Barack Obama szerdán telefonon hívta meg Hszi Csin-ping kínai elnököt első hivatalos látogatására az Egyesült Államokba. Hszi elfogadta a szeptemberre szóló washingtoni meghívást - számolt be a kínai állami Hszinhua hírügynökség.

A beszélgetésről Pekingben egyelőre csupán annyit közöltek, hogy a felek egy sikeres találkozó előkészítésén dolgoznak és bővülő együttműködést szeretnének. A Fehér Ház ezt kiegészítette azzal, hogy a két államfő érintett globális biztonsági kérdéseket, köztük az iráni atomtárgyalásokat is. Obama továbbá kezdeményezte a kiberbiztonság kérdésében álláspontjaik közelítését.

Megfigyelők ugyanakkor azt is valószínűsítik, hogy Washington és Peking a régóta beharangozott befektetésvédelmi egyezménnyel kapcsolatban is előrelépésre törekszik.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Susan Rice már pénteken megszellőztette, hogy az idén a kínai elnök mellett Washingtonba várják Abe Sindzó japán kormányfőt, valamint Dél-Korea és Indonézia elnökét is. Minden valószínűség szerint az Obama-Hszi csúcsot megelőzi majd Hszi és az indiai miniszterelnök, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója, illetve Obama és Abe tárgyalása.

Hszi Csin-pingnek nem ez lesz az első amerikai útja, 2012 februárjában még alelnökként több várost is felkeresett az Egyesült Államokban, majd 2013 júniusában már egy nem hivatalos csúcstalálkozóra is sor került Obama és Hszi között egy kaliforniai magánbirtokon. Itt ismertette a kínai elnök az úgynevezett "nagyhatalomközi új típusú kapcsolatról" szóló elképzelését.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a korábbi kínai elnök, Hu Csin-tao 2006-ban négynapos látogatást tett az Egyesült Államokban, és ámbár George W. Bush akkori elnök a Fehér Házban fogadta, nem rendezett a számára állami vacsorát. Ezt 2011 januárjában Obamától kapta meg. Azt megelőzőn 1997-ben Bill Clinton látta vendégül (vacsorán is) Csiang Cö-min kínai elnök-pártfőtitkárt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×