Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ukrán válság: Steinmeier "szabotázs" veszélyére figyelmeztet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem egyszer foszlatta szét a fegyvernyugvás reményét "politikai szabotázs" az ukrán válságban, de a szerdára tervezett minszki német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozó előtt remélhetőleg nem történik ilyen - mondta a német külügyminiszter kedden Berlinben.

Frank-Walter Steinmeier a görög külügyminiszterrel, Nikosz Kociasszal közösen a megbeszélésük előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, korábban előfordult, hogy egy-egy "jól célzott találat" szertefoszlatta a fegyvernyugvás reményét.

Az ilyen "politikai szabotázs" tapasztalataira tekintettel "remélem, hogy a harcokban részt vevő felek most nem feszítik a húrt annyira, hogy az erőszak fellángolása az utolsó órákban megkérdőjelezi a minszki találkozót" - mondta a német külügyminiszter, megjegyezve, hogy "továbbra is rendkívül törékeny a helyzet" a kelet-ukrajnai válsággócban, kedden is egész nap harcok voltak a térségben és még tovább nőtt a szembenálló felek közti feszültség.

Hangsúlyozta, hogy maga a csúcstalálkozó megrendezése sem biztosíték arra, hogy sikerül előrelépni a válság kezelésében. A találkozó előkészítésén dolgozó munkacsoportok hétfőn Berlinben késő estig dolgoztak, kedden Minszkben folytatták a munkát és még szerda reggel is lesz alkalmuk tanácskozni. Ezeknek a megbeszéléseknek "volt értelmük", de "sok kérdés van még, amelyet a minszki csúcs előtt meg kell oldani" - mondta a német külügyminiszter.

Nikosz Kociasz azt mondta, Görögország "teljes szívvel" támogatja a válság enyhítését célzó erőfeszítéseket. Hangsúlyozta, hogy "Minszkben Minszkről kell beszélni", vagyis a Fehéroroszország fővárosában tavaly szeptemberben megkötött tűzszüneti egyezmény végrehajtásáról kell tárgyalni.

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Minszkben a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére próbálnak megoldást találni. A csúcstalálkozó megtartásáról vasárnap döntöttek, azóta a négy ország diplomatái tárgyalnak egy mindenkinek megfelelő megállapodás részleteiről.