Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: az ukrajnai konfliktus nem oldható meg katonai úton

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Angela Merkel német kancellár Kanadában kijelentette, hogy az ukrán válságot katonai eszközökkel nem lehet megoldani, és reményét fejezte ki, hogy diplomáciai úton viszont sikerül rendezni a konfliktust.

A kancellár - aki szerdán az ukrán és az orosz elnökkel is találkozik Minszkben - Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel folytatott megbeszélést.

Az ezt követő közös sajtótájékoztatón mindketten bírálták Oroszországot a Krím félsziget elcsatolása, illetve általában Ukrajna-politikája miatt.

Harper úgy vélte, hogy az agresszív orosz hozzáállás veszélyessé teszi az ukrajnai helyzetet. Kijelentette, hogy minden opciót nyitva kell hagyni a válság megoldására.

Merkel megismételte, hogy Ukrajna területi egységének meg kell maradnia.

A német kancellár Washingtonból érkezett Kanadába. Barack Obama amerikai elnökkel szintén egyetértettek az európai határok megváltoztathatatlanságának elvében.

Az ukrán hadsereg fegyverekkel való segítését viszont Berlin ellenzi, míg Washington fontolóra vette.

Harper és Merkel tárgyalt az EU és Kanada között készülő szabadkereskedelmi egyezményről is. Mindketten úgy vélték, az fontos gazdasági előnyökkel jár, különösen a csekélyebb gazdasági növekedés idején, és mindkét fél számára új lehetőségeket hordoz magában.