eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Kémkedéssel vádolnak oroszokat Amerikában

Kémkedés miatt vádat emeltek New Yorkban az orosz állami bank helyi képviselője és két diplomata ellen. Oroszország tagadja, hogy három állampolgára hírszerzést folytatott volna.

Kémkedés céljából való összeesküvés és kémtevékenység a vád a Vnyes-ekonom-bank New York-i képviselője és két, Oroszországba korábban hazatért diplomata ellen. A vád szerint Jevgenyij Burjakov vezető bankár, valamint Igor Szporisev, Oroszország volt New York-i kereskedelmi képviselője és Viktor Podobnij, az orosz állandó ENSZ-képviselet volt attaséja 2012 januárja óta információkat próbált szerezni arról, hogy az Egyesült Államok milyen szankciókkal sújthatná az orosz bankokat, illetve adatokat gyűjtött az amerikai alternatív energiaforrásokról is.

A bankár január 26-i letartóztatásakor a Szövetségi Nyomozó Iroda és az amerikai igazságügyi minisztérium azt állította, hogy a három orosz férfi a külföldi hírszerző szolgálatnak, az SZRV-nek dolgozott, és megpróbált más ügynököket is beszervezni. Moszkva tagadja az amerikai vádakat.

"Semmilyen bizonyíték sem támasztja alá az amerikai állításokat. Az orosz-amerikai kapcsolatok hosszú ideje mélyponton vannak, úgy tűnik, Washington újabb orosz-ellenes kampányba kezdett" - reagált a vádakra az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alekszander Lukasevics. Az amerikai ügyészek azt állítják, a feljelentést találkozók tucatjairól készült "fizikai és elektronikus" bizonyítékokkal tudják alátámasztani.

A CNN úgy tudja, a három orosz mobiltelefonon szervezett le titkos találkozókat kódszavakat használva: látszólag mozielőadásokra és sporteseményekre vettek jegyeket, amiken azonban sosem jelentek meg - a hatóságok hosszú ideje megfigyelés alatt tartották a vádlottakat, sőt az FBI fedett ügynöke egy, az orosz kaszinópiacon beruházni szándékozó gazdag üzletember képviselőjének kiadva magát kormányzati információkat adott át a bankvezetőnek az amerikai szankciókról.

A Daily Mail korábban arról írt, a 39 éves, kémkedéssel vádolt Jevgenyij Burjakov banki karrierje megkezdése előtt az adóhatóság moszkvai irodájának alkalmazottja volt. Korábban a Krasznodári régió egyik bandák uralta településén élt, 23 évesen költözött a fővárosba, az adóhatóságnál helyezkedett el. A brit lap megjegyzi, Burjakov karrierje bámulatos gyorsasággal emelkedett a pénzintézetnél, röviddel azt követően, hogy az állami Vnyesekonombankhoz került, New York-i kinevezése előtt a dél-afrikai irodát vezette.

Ha az orosz bankárt bűnösnek találják, akár 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat - a büntetést azonban valószínűleg nem kell Amerikában letöltenie, vélik a megszólaltatott elemzők, mert - 2010-hez hasonlóan - Moszkva minden bizonnyal fogolycsere keretében hazaenged egy korábban elfogott amerikai kémet saját állampolgáráért cserébe.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×