Kémkedéssel vádolnak oroszokat Amerikában

InfoRádió / MTI
2015. február 10. 20:20
Kémkedés miatt vádat emeltek New Yorkban az orosz állami bank helyi képviselője és két diplomata ellen. Oroszország tagadja, hogy három állampolgára hírszerzést folytatott volna.

Kémkedés céljából való összeesküvés és kémtevékenység a vád a Vnyes-ekonom-bank New York-i képviselője és két, Oroszországba korábban hazatért diplomata ellen. A vád szerint Jevgenyij Burjakov vezető bankár, valamint Igor Szporisev, Oroszország volt New York-i kereskedelmi képviselője és Viktor Podobnij, az orosz állandó ENSZ-képviselet volt attaséja 2012 januárja óta információkat próbált szerezni arról, hogy az Egyesült Államok milyen szankciókkal sújthatná az orosz bankokat, illetve adatokat gyűjtött az amerikai alternatív energiaforrásokról is.

A bankár január 26-i letartóztatásakor a Szövetségi Nyomozó Iroda és az amerikai igazságügyi minisztérium azt állította, hogy a három orosz férfi a külföldi hírszerző szolgálatnak, az SZRV-nek dolgozott, és megpróbált más ügynököket is beszervezni. Moszkva tagadja az amerikai vádakat.

"Semmilyen bizonyíték sem támasztja alá az amerikai állításokat. Az orosz-amerikai kapcsolatok hosszú ideje mélyponton vannak, úgy tűnik, Washington újabb orosz-ellenes kampányba kezdett" - reagált a vádakra az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alekszander Lukasevics. Az amerikai ügyészek azt állítják, a feljelentést találkozók tucatjairól készült "fizikai és elektronikus" bizonyítékokkal tudják alátámasztani.

A CNN úgy tudja, a három orosz mobiltelefonon szervezett le titkos találkozókat kódszavakat használva: látszólag mozielőadásokra és sporteseményekre vettek jegyeket, amiken azonban sosem jelentek meg - a hatóságok hosszú ideje megfigyelés alatt tartották a vádlottakat, sőt az FBI fedett ügynöke egy, az orosz kaszinópiacon beruházni szándékozó gazdag üzletember képviselőjének kiadva magát kormányzati információkat adott át a bankvezetőnek az amerikai szankciókról.

A Daily Mail korábban arról írt, a 39 éves, kémkedéssel vádolt Jevgenyij Burjakov banki karrierje megkezdése előtt az adóhatóság moszkvai irodájának alkalmazottja volt. Korábban a Krasznodári régió egyik bandák uralta településén élt, 23 évesen költözött a fővárosba, az adóhatóságnál helyezkedett el. A brit lap megjegyzi, Burjakov karrierje bámulatos gyorsasággal emelkedett a pénzintézetnél, röviddel azt követően, hogy az állami Vnyesekonombankhoz került, New York-i kinevezése előtt a dél-afrikai irodát vezette.

Ha az orosz bankárt bűnösnek találják, akár 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat - a büntetést azonban valószínűleg nem kell Amerikában letöltenie, vélik a megszólaltatott elemzők, mert - 2010-hez hasonlóan - Moszkva minden bizonnyal fogolycsere keretében hazaenged egy korábban elfogott amerikai kémet saját állampolgáráért cserébe.

Hanganyag: Király István Dániel


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást