Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét meghosszabbították az ukrán pilótanő fogva tartását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai uniós külügyminiszterek kérése és Ukrajna közbenjárása ellenére ismét három hónappal, május 13-ig meghosszabbították Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő vizsgálati fogságát. Erről kedden döntött a moszkvai Baszmannij kerületi bíróság.

A 60 napja éhségsztrájkot folytató, erősen lefogyott fiatal nő részt vett a tárgyaláson, és az édesanyja és húga mellett az ukrán Haza párt parlamenti politikusai is megjelentek. Szavcsenkót tavaly a párt törvényhozási képviselőjének választották.

A pilótanő ügyvédei hiába kérték "bármilyen összegű óvadék ellenében" az orosz újságírók halálában való közreműködéssel vádolt Szavcsenko szabadon engedését. Ugyancsak hiába vállalt érte felelősséget Valerija Lutkovszkaja, az ukrán parlament mellett működő emberi jogi biztos. Szavcsenko tavaly nyáron esett a donyec-medencei szakadárok fogságába. Az oroszbarát erők adták őt át az orosz hatóságoknak.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben felszólították Oroszországot, hogy engedje szabadon a fogságukban lévő ukrán pilótanőt. Korábban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ETPK) is határozatban követelte Szavcsenko szabadon engedését.

A pilótanő egyik ügyvédje szerint az orosz hatóságok vélhetően a felszólítás hatására indítottak újabb bűnügyi eljárást tiltott határátlépés címén Szavcsenko ellen. A két ügyet most egy eljárás alá vonták.

A Novoje Vremja című orosz politikai hetilap adatai szerint Artur Karpov, a Nagyija Szavcsenko ügyét tárgyaló bíró 2009-ben részt vett a Mihail Hodorkovszkij orosz mágnás büntetőügyéhez, a Jukosz-ügyhöz kapcsolódó eljárásban. A bírónak 2011-2012-ben az orosz-amerikai kapcsolatokat nagyban megnehezítő Magnyitszkij ügyben is szerepe volt. Karpov több alkalommal elutasította a 2009-ben moszkvai vizsgálati fogságban elhunyt orosz ügyvéd, Szergej Magnyitszkij édesanyjának beadványait a nyomozóhatóság ellen.